CLUJ: Spital de urgență, de 47 de milioane de euro, finanțat de Comisia Europeană

CLUJ: Spital de urgență, de 47 de milioane de euro, finanțat de Comisia Europeană

Comisia Europeană a anunţat aprobarea unei investiţii de 47 de milioane de euro, din Fondul European de Dezvoltare Regională, pentru construirea şi echiparea unui spital de urgenţă în Cluj, de care vor beneficia cetăţenii din regiunea Nord-Vest, predominant rurală.

Este vorba despre un spital cu aproape 850 de paturi, cu echipamente de un nivel tehnologic ridicat, care ar urma să ofere îngrijire de nivel secundar şi terţiar, dar şi îngrijiri medicale de bază şi servicii de bază, cum ar fi chirurgie generală şi medicină internă.

Spitalul va aparţine de o reţea de spitale regionale de urgenţă, care ar trebui să îmbunătăţească sistemul de sănătate din România şi să asigure o abordare multidisciplinară în tratarea cazurilor complexe. Unul dintre principalele obiective ale proiectului este de a spori accesul la sistemul de îngrijire a sănătăţii pentru oamenii din zonele rurale sau defavorizate. Spitalul ar urma să asigurare diagnostice şi tratamente timpurii şi să ajute astfel la reducerea ratei mortalităţii şi a dizabilităţilor pe termen lung. Nu în ultimul rând, spitalul ar oferi un mediu de lucru atractiv pentru doctori şi asistente, ajutând la contracararea exodului de personal medial din regiune.


Proiectul ar urma să devină operaţional în 2026.
„O calitate mai bună a vieţii cetăţenilor, indiferent unde locuiesc ei, este prioritatea de bază a politicii de coeziune a UE. Permiţând asigurarea de servicii adecvate tuturor pacienţilor, inclusiv a celor care locuiesc în zone rurale izolate, acest proiect contribuie la obiectivul de a nu lăsa pe nimeni în urmă în domeniul sănătăţii, ceea ce este important în special în timpul unei pandemii globale”, a afirmat comisarul european pentru coeziune şi reforme, Elisa Ferreira, citat de Agerpres.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*