Sărbătoarea Sf. Grigore Luminătorul, la Gherla

Sărbătoarea Sf. Grigore Luminătorul, la Gherla

În fiecare an, cu ocazia tradiţionalei sărbători Sfântul Grigore Luminătorul,  municipiul Gherla devine capitala armenilor, vechiul Armenopolis găzduind zeci de pelerini sosiţi din ţară şi străinătate pentru a se împărtăşi din spiritul oraşului întemeiat la cumpăna veacurilor al XVII-lea şi al XVIII-lea şi administrat de armeni întru civilizaţie şi prosperitate, timp de mai multe secole.

Sărbătorită cu fast de fiecare dată, marea sărbătoare Sf. Grigore Luminătorul a comunității armenești este umbrită în 2020 de pandemia de Covid-19.

Restricțiile impuse și măsurile de prevenire a îmbolnăvirii au impus în acest an organizarea unei festivități  restrânse.

Sâmbătă, 27 iunie, de la ora 11:00, are loc la catedrala armenească din centrul municipiului Gherla slujba oficiată de preotul paroh al bisericii romano-catolice și al bisericilor armenești din Gherla, Kusmodi Attila. Va cânta corul condus de Molnar Daniel.

Vor lua parte doar membrii comunității armenești, fără invitații obișnuiți, veniți din toate colțurile României și din străinătate și fără oficialități, așa cum se întâmpla în fiecare an.

Tuturor le-a fost adresat îndemnul de a respecta tradiția și de a pregăti supa de hurut, care să fie servită în sânul familiei.

Szekely Csaba

Foto: Ziarul Făclia

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*