Comercializarea telefoanelor incompatibile cu sistemul RO-ALERT, interzisă!

Comercializarea telefoanelor incompatibile cu sistemul RO-ALERT, interzisă!

O ordonanță de urgență pune pe jar românii. Se pare că o serie de telefoane vor fi interzise în țară. Magazinele vor fi obligate să scoată sau să retragă de la vânzare aceste produse. Amenzile pentru încălcarea regulilor sunt usturătoare.

Este vorba despre telefoanele mobile care nu pot recepționa mesajele sistemului național de avertizare în situații de urgență, supranumit RO-ALERT.

Potrivit unei ordonanțe de urgență apărute anul trecut, din 27 iunie 2020, telefoanele incompatibile cu RO-ALERT nu vor mai putea fi vândute.

Este vorba de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 46/2019 privind operarea Sistemului de avertizare a populației în situații de urgență „RO-ALERT”.

Se pare că una dintre obligațiile prevăzute de acest document se referă la telefoanele mobile vândute de comercianți. Aceștia vor trebui să vândă, de la data amintită mai sus, numai telefoane mobile care pot recepționa mesajele de urgență ale sistemului RO-ALERT.

Din fericire, până în acest moment, magazinele pot să vândă aparatele pe care le au în stoc sau pe care le-au contractat deja, totuși acest lucru va fi interzis odată ce va intra în vigoare interdicția.

„Telefoanele mobile care nu au activată posibilitatea recepționării mesajelor RO-ALERT în toate rețelele publice mobile de comunicații electronice nu pot fi comercializate pe teritoriul României”, se arată în ordonanță.

Se dau amenzi usturătoare

În cazul în care nu vor respecta regulile impuse de autorități, comercianții vor risca amenzi cu sume cuprinse între 35.000 și 75.000 de lei. Totodată, dacă interdicția nu va fi respectată de mai multe ori, amenzile vor fi cuprinse între 50.000 și 100.000 de lei.

În ceea ce privește acordarea sancțiunilor, acestea vor putea fi aplicate de inspectorii Protecției Consumatorilor.

Sunt vizate și firmele care nu pun informațiile pe site-urile și în magazinele proprii. Acestea riscă o amendă între 5.000 și 50.000 de lei, notează avocatnet.ro.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*