În timp ce MS visează la detașări forțate, peste 700 de rezidenți șomează

În timp ce MS visează la detașări forțate, peste 700 de rezidenți șomează

713 rezidenți din toate specialitățile programați la susținerea examenului de medic specialist în luna martie au rămas șomeri după anularea concursului de către angajatele Ministerului Sănătății Gabriela Angheloiu poreclită „14 cm” și Violeta Sburlea poreclită „100 de Euro”.

După anularea examenului de obținere a titlului de medic specialist, printr-o ordonanță de urgență inițiată de ministrul Nelu Tătaru, „privind întărirea capacității administrative a sistemului sanitar”, act normativ ce s-a publicat în 2 aprilie 2020 sub numărul 40 în Monitorul Oficial, s-a reglementat situația rezidenților care terminau pregătirea în timpul stării de urgență, cei 713 medici care deja finalizaseră rezidențiatul înainte de 15 martie, fiind omiși.

Am întrebat pe 8 iulie 2020 Biroul de Presă al Ministerului Sănătății cum explică faptul că în loc să organizeze în iunie-iulie examenul de medic specialist, programat în luna martie 2020 și anulat, s-au grăbit să organizeze examenul de primariat, în contextul în care medicii care au terminat rezidențiatul înainte de starea de urgență și nu au dat examenul, nu pot profesa, spre deosebire de specialiștii care doreau să devină primari.

Răspunsul oferit sub numărul 21310 / 24.07.2020 este pur și simplu o bătaie de joc la adresa cititorilor ziarului, ministrul Tătaru încercând să mintă opinia publică:
„Desfășurarea examenului de specialist din lun martie 2020 a fost suspendată conform Ordinului MS nr.571/2020. După încetarea stării de urgență a avut loc o reprogrmare a examenelor stabilite prin Calendarul de examene si concursuri pentru anul 2020. In cazul rezidenților care nu au put sustine examenul de specialist din sesiunea martie 2020 se aplică prevederile OUG nr.40/2020, cu modificările și completările ulterioare, respective le-a fost prelungit stagiul de rezidențiat pana la data de 31 oct.2020 sau au fost reîncadrați până la aceasta data, dupa caz.”, a transmis Biroul de Presă, greșelile aparținându-le.

Adevărul e că rezidenții care și-au terminat pregătirea înainte de starea de urgență au fost excluși din prevederile OUG 40/2020 și au rămas șomeri, acceptând să lucreze orice pentru a se putea întreține, inclusiv să facă livrări de produse prin diferite aplicații, ca șoferi. Strigător la cer! Foștii rezidenți au trimis memorii la Președinție, Ministerul Sănătății, Guvern dar nu au fost luați în seamă. La urma urmei dintotdeauna bogatul nu crede săracului și ghiftuiții din Guvern și Președinție nu cred șomerilor.
Ordonanța a mers în Parlament, a trecut de Senat și abia în Comisia de Sănătate, deputatul Nicolae Velcea, fost șef la Uzina Dacia Pitești a introdus un amendament ce îi cuprinde și pe ei, explicând:
„Mulți medici și-au finalizat programul de rezidențiat în perioada 01.01 – 15.03.2020. Faptul că în textul acestui proiect de lege, acești medici nu sunt luați în considerare, constituie o încălcare a principiului nediscriminării şi al egalităţii şi echităţii în muncă, care trebuie corectată.”, a scris deputatul Velcea în justificarea amendamentului.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*