Dantele de colecție la Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Dantele de colecție la Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, vernisează miercuri, 19 august 2020, la ora 15, expoziția „Dantele. Selecție din colecția de dantele a Muzeului Industriei din Cluj”.
Expoziția dorește să aducă în atenția vizitatorilor o instituție muzeală clujeană aproape uitată: Muzeul Industriei, constituit în anul 1887 și deschis vizitatorilor în anul următor. Muzeele industriei sau muzeele tehnologice (cum au mai fost numite) își propuneau să ofere meșterilor și micilor industriași atât exemple de produse comercializabile pe plan local, național și chiar internațional, cât și modele, materiale, unelte care să-i ajute să atingă acest deziderat. Aceste muzee funcționau în strânsă legătură cu atelierele și școlile industriale locale, operele elevilor, mostrele pe baza cărora se lucra în aceste instituții de învățământ intrând și ele în colecțiile muzeului alături de capodoperele unor meșteri renumiți sau împreună cu artefacte decorate vechi, cu valoare muzeală. Muzeul Etnografic al Transilvaniei deține din colecțiile instituției clujene o colecție de dantele formată din piese istorice, mostre de dantelă și piese complicate, cu o valoare estetică ridicată. Prezentarea lor în cadrul expoziției oferă și posibilitatea de a reflecta și asupra unei tehnici de dantelărit interesante, cea „cu ciocănele”.
La eveniment pot participa maxim 20 de persoane. Pentru înscrieri (pentru ora 15), accesați următorul link:
https://docs.google.com/…/1krc6uDMLb905MkZ1fGk3Fl8fgb…/edit…
Vernisajul va fi transmis și live, pe contul de Facebook al muzeului:
https://www.facebook.com/muzeul.etnografic.al.transilvaniei

În cadrul Zilelor Culturale Maghiare din Cluj, expoziția va fi prezentată în același zi, de la ora 16, în limba maghiară.
La eveniment pot participa maxim 20 de persoane. Pentru înscrieri (pentru ora 16), accesați următorul link:
https://docs.google.com/…/1FAIpQLSeV5xskazmyl1tuo…/viewform…
Prezentarea va fi transmisă și live, pe contul de Facebook al muzeului în limba maghiară, de la ora 16: https://www.facebook.com/Erdélyi-Néprajzi-Múzeum-101897134536899

Expoziția va fi deschisă în perioada 19 august – 20 septembrie 2020, de miercuri până duminică, între orele 10-18, ultima intrare ora 17.
Palatul Reduta, str. Memorandumului nr. 21

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*