Ridicarea restricțiilor de circulație pe podul peste Someș are un nou termen, 16 februarie 2022, dat ca sigur atât de primarul Dejului, Costan Morar, cât și de președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe. Revenirea traficului la starea inițială, înainte de 2022, va aduce probabil puțină liniște în viețile locuitorilor comunei Mica, a căror case au început să se degradeze din cauza mașinilor de mare tonaj care circulau pe respectivul drum județean. În ceea ce privește Dejul, situația nu se va schimba prea mult, traficul din zonă rămânând în continuare o provocare atât pentru autorități…cât și pentru șoferi.
Primarul Dejului precizează faptul că din păcate s-a ajuns în situația nedorită de restricție a tonajului pe pod, fiind nevoie de lucrări de consolidare și reparație, din cauza identificării unor fisuri la structura de rezistență, identificate în timpul lucrărilor la pod în cadrul proiectului cu fonduri europene ,,Modernizarea coridorului integrat de mobilitate urbană reprezentat de str. 1 Mai.
”Am afirmat în nenumărate rânduri și am tras numeroase semnale de alarmă privind situația podului peste Someș datorită traficului foarte aglomerat de mare tonaj, din păcate am ajuns în situația nedorită de restricție a tonajului pe pod, fiind nevoie de lucrări de consolidare și reparație, din cauza identificării unor fisuri la structura de rezistență, identificate în timpul lucrărilor la pod în cadrul proiectului cu fonduri europene ,,Modernizarea coridorului integrat de mobilitate urbană reprezentat de str. 1 Mai (tronson 1 Mai 182 intersecție str. I.P. Reteganu, -Pod Someș- str. Libertății, -str. Bistriței până la limita administrativ teritorială a municipiului Dej, inclusiv acces către Autobaza Transurb Dej și modernizare Autobază Transurb SA.
Situația apărută în data de 12.11.2021 a necesitat responsabilitate și analiză a specialiștilor privind modul de intervenție și soluțiile tehnice.
Astfel în prima fază, pentru ca lucrările de remediere să poată fi executate în condiții de siguranță și exploatare, în urma consultării cu specialiști, constructorul a transmis Primăriei Municipiului Dej, o adresă privind necesitatea restricționării tonajului peste 7,5 t. Ca urmare a acestei adrese s-a întrunit Comitetul Local pentru Situații de Urgență și s-a solicitat Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, instituirea de restricții de circulație în zona podului și pe pod și a măsurilor necesare pentru devierea traficului greu cu tonaj peste 7,5 t pe rute ocolitoare, în scopul evitării unor situații catastrofale care se puteau solda cu pagube materiale sau chiar pierderi de vieți omenești.
În paralel evident a fost solicitată o expertiză tehnică pentru evaluarea situației concrete și a modului de intervenție.
Conform expertizei, emisă în data de 24 noiembrie, lucrările de consolidare trebuiau realizate etapizat, având în vedere complexitatea, materialele și tipul intervențiilor, precum și faptul că unele lucrări pot fi executate doar în anumite condiții meteo.
Expertiza întocmită la obiectivul Pod peste râul Someș, pe DN1C, km 60+654 a apreciat că durata lucrărilor pentru ridicarea totală sau parțială a restricțiilor instituite este de 50 de zile lucrătoare.
În acest moment intervențiile la pod sunt în perioada estimată în expertiză iar dacă anterior s-a realizat betonarea blocurilor de ancorare și a cămășuielii antretoazei la pila 2 cu menținerea temperaturii optime prin utilizarea de aeroterme, în aceste zile este în curs de desfășurare faza finală, cea mai importanta, a lucrărilor de consolidare, precomprimarea barelor de rezistență și executarea lucrărilor de reparații la rosturile de dilatație de la ciocurile gerber, necesare pentru reducerea solicitărilor dinamice( șocuri).
Toate această fază finală este estimată a fi finalizată până în data de 15 februarie, astfel încât restricțiile de tonaj pe pod să fie ridicate de miercuri, 16 februarie.
Din păcate am ajuns în această situație de a restricționa circulația de mare tonaj pe podul peste Someș, însă această decizie a fost una asumată având în vedere vechimea de peste 50 de ani a podului, traficul intens pe traseele de drumuri naționale DN1C și DN17, ce îl traversează. În caz contrar se putea ajunge la situații la căderea podului cu implicații dezastruoase, pierderea de vieți omenești și blocarea totală a circulației pe un timp mai îndelungat către Maramureș, Moldova și Cluj Napoca.
Situația existentă la nivelul municipiului nostru a fost și motivul pentru care am solicitat în numeroase adrese construirea unei centuri ocolitoare, fiind dispuși chiar noi să o realizăm pe fonduri europene, pentru că toți știm ce blocaje și ce trafic intens există pe acest traseu ce blochează de foarte multe ori în trafic cetățenii municipiului și nu numai.
Acest lucru de-a lungul anilor nu s-a realizat și ca urmare ce am anticipat s-a întâmplat. Siguranța circulației pe pod și a participanților la trafic, a fost o prioritate în asumarea deciziei de a restricționa traficul greu pe pod, producând disconfortul care s-a creat pe traseele adiacente, pe care s-a deviat acest trafic.
Refuz să cred că cineva consideră că puteam să lăsăm lucrurile la voia întâmplării și să nu intervenim la consolidarea structurii de rezistență a podului, așa cum au concluzionat specialiștii care sunt în măsură să emită opinii în această direcție.
Etapele au fost parcurse cu responsabilitate, lucrările așa cum am afirmat sunt în fazele finale, iar din data de 16 februarie se va putea circula din nou pe podul peste Someș fără restricții de tonaj”, a transmis primarul Dejului, Costan Morar.
Cu precizări vine și președintele Condiliului Județean Cluj, Alin Tișe:
”Urmare a restricționărilor de trafic de pe drumul național DN 1C, mai exact podul de la ieșirea din municipiul Dej înspre județul Bistrița-Năsăud, în cursul zilei de miercuri, 9 februarie 2022, am solicitat Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Cluj, în regim de urgență, oprirea traficului greu pe cele două drumuri județene aflate în administrarea Consiliului Județean Cluj, respectiv DJ 172F și DJ 161D, și ridicarea restricțiilor de tonaj de pe DN 1C.
Ulterior acestui demers, am discutat și am stabilit împreună cu primarul municipiului Dej, domnul Morar Costan, să se ridice restricțiile de tonaj de pe drumul național 1 C, podul peste Someș. Ca atare, traficul greu va reveni pe acest drum și va înceta pe cele două drumuri județene afectate, folosite ca rută alternativă. Țin să menționez faptul că, împreună cu domnul primar al comunei Mica, Zelencz Tiberiu, am fost încă de la început împotriva acestei devieri de trafic ce a afectat în sens negativ viața locuitorilor comunei Mica, nefiind de acord cu acest demers.
Pe cale de consecință, am acționat prompt pentru a pune capăt acestei stări de fapt și pentru revenirea la normal.
Drept urmare, începând de săptămâna viitoare, respectiv de marți, 15 februarie 2022, se va relua traficul pe DN 1C, podul peste râul Someș, circulația revenind la normal și pe cele două drumuri județene care tranzitează comuna Mica.
Totodată, cele două drumuri județene afectate din cauza traficului greu urmează a fi reabilitate și readuse în condiții optime de circulație. Anterior deciziei de deviere a traficului acestea s-au prezentat în bune condiții, problemele fiind cauzate de camioanele de mare tonaj care au tranzitat zona”, a precizat într-un comunicat de presă, Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.
Situația creată de traficul de mare tonaj a creat nemulțumiri și în rândul locuitorilor comunei Mica, în special celor care au casele situate în zona drumului județean pe care au fost redirecționate mașinile de mare tonaj.
Primarul comunie Mica, Tiberiu Zelencz, a precizat că a făcut mai multe sesizări autorităților abilitate să ia măsuri în acest sens și spera ca situația să se remedieze în cel mai scurt
”Situația drumurilor județene, DJ 172F și DJ 161D, care tranzitează comuna Mica, se agravează de la o zi la alta. Tot mai multe case se degradează din cauza traficului greu, a mașinilor de tonaj, iar gropile sau mai bine spus “craterele” care s-au format pe aceste sectoare de drum au ajuns să reprezinte un real pericol pentru oameni.
Din păcate au avut loc nenumărate evenimente rutiere, unele soldate cu pierderi de vieți omenești, adevărate tragedii.
Au trecut aproape trei luni de când a fost restricționată circulația mașinilor de mare tonaj pe podul peste râul Someș din Dej, acestea fiind redirecționate prin comuna Mica.
În tot acest timp am primit foarte multe reclamații din partea cetățenilor privind starea deplorabilă a drumului, dar și despre faptul că multe case se degradează din cauza traficului greu din zonă.
În calitate de primar am făcut mai multe sesizări către Consiliu județean Cluj, administratorul drumurilor județene, solicitând amplasarea unor indicatoare de avertizare, astfel încât conducătorii auto să fie mult mai prudenți când trec prin zonă.
În cursul zilei de astăzi am făcut din nou două adrese, atât Consiliului Județean Cluj, căruia i-am solicitat să intervină pentru a repara gropile care s-au format pe întregul tronson de drum, frecvent circulat de mașinile de mare tonaj, cât și Prefecturii Cluj, solicitându-i domnului prefect să intervină urgent, să vină la fața locului și să vadă starea acestui drum, dar și situația oamenilor a căror case au început să se degradeze.
Este important să știm care este situația lucrărilor la podul peste Someș, deoarece, când s-a luat decizia de a devia traficul greu prin comuna Mica, mi s-a spus că lucrările la pod vor dura trei săptămâni, dar din păcate au trecut aproape trei luni.
Am încredere că această situație se va remedia în scurt timp, deoarece oamenii care locuiesc în zona acestui drum au ajuns la capătul răbdării.
Așteptăm un răspuns ferm, care să se concretizeze în teren, iar traficul din zonă să nu mai reprezinte un pericol pentru oameni și casele acestora”, a spus primarul Tiberiu Zelencz.