Ministrul Sănătății: ”Nu putem face distribuţia acestor comprimate fără să existe o campanie de informare a publicului privind modul de administrare şi utilizare a pastilelor de iodură de potasiu”

Ministrul Sănătății: ”Nu putem face distribuţia acestor comprimate fără să existe o campanie de informare a publicului privind modul de administrare şi utilizare a pastilelor de iodură de potasiu”

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, luni, la Bacău, că Guvernul va găsi cadrul legal pentru a putea fi distribuite pastilele de iodură de potasiu către cetăţeni.

Rafila a subliniat însă că distribuţia va începe după ce va exista o campanie de informare a populaţiei despre utilizarea acestor pastile.

„Am lucrat în această perioadă la structurarea campaniei de informare. Nu putem face distribuţia acestor comprimate fără să existe o campanie de informare a publicului privind modul de administrare şi utilizare. (…) E un lucru foarte sensibil şi nu o să facem niciun fel de distribuţie până nu ne convingem că toată lumea ştie despre ce este vorba, pentru că administrarea intempestivă a acestor pastile poate să pună probleme. (…) Vă asigur că vom găsi cadrul legal care să facă posibilă distribuţia către cetăţeni”, a declarat Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătăţii şi-a exprimat speranţa că medicii de familie vor participa la campania de distribuire a pastilelor către populaţie.

„Cred că mulţi dintre medicii de familie vor reflecta şi vor deveni parteneri ai pacienţilor de pe listele lor în a-i ajuta să înţeleagă care este scopul acestei distribuiri”, a spus ministrul Rafila.

Oficialul Ministerului Sănătăţii s-a aflat într-o vizită în judeţul Bacău unde a participat la mai multe întâlniri cu autorităţile locale şi personalul medical.

Ministerul Sănătăţii a informat, duminică, faptul că împreună cu Guvernul, va fi demarată, la începutul acestei săptămâni, o campanie de informare a populaţiei referitoare la modul de administrare şi de păstrare a comprimatelor de iodură de potasiu.

„Menţionăm că, în momentul de faţă, nu există niciun pericol care să facă necesară administrarea acestor pastile. Campania de informare publică, distribuţia şi dezvoltarea deprinderilor preventive în rândul populaţiei sunt în responsabilitatea Ministerului Sănătăţii”, a precizat duminică Ministerul Sănătăţii.

În perioada imediat următoare, Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate vor stabili procedura legală pentru distribuirea pastilelor de iodură de potasiu pentru populaţia cu vârsta între 0 şi 40 de ani. Distribuirea comprimatelor va începe în a doua jumătate a lunii aprilie a acestui an, a mai informat duminică Ministerul Sănătăţii.

Sursa: AGERPRES

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*