LECȚIA DE ISTORIE VIE, la Muzeul Municipal Dej

LECȚIA DE ISTORIE VIE, la Muzeul Municipal Dej

Primăria Municipiului Dej, prin Muzeul Municipal (MMD) și Centrul Național pentru Informare și Promovare Turistică Dej (CNIPT), în colaborare cu Asociația Terra Dacica Aeterna (TDA) vă invită SÂMBĂTĂ, 23 IULIE, ORA 15:00, la evenimentul interactiv LECȚIA DE ISTORIE VIE. TERRA DACICA AETERNA REDIVIVA!

Evenimentul va avea loc în Grădinile Muzeului Municipal Dej, str. 1 Mai, nr. 3.

Totodată, începând cu ora 10:00 va avea loc turul unor obiective din zona centrală.

Activitățile zilei de sâmbătă:

➡Terra Dacica Aeterna revine la muzeul municipal cu exerciții ale legionarilor romani – efectuarea de manevre militare de inspiraţie romană („cuneum”, „testudo”, „sagitarium” etc.), cu comenzi în limba latină, şi exerciţii de luptă (unu la unu sau alte situaţii), prezentare – oferirea de informaţii legate de organizarea armatei romane, despre istoria dacilor, istoria Legiunii a V-a Macedonica, echipament militar şi civil etc.

➡Totul este completat cu exemplificări prin intermediul reenactorilor, implicarea publicului, cu deosebire a publicului tânăr, în desfășurarea reprezentației. Prezentările, realizate într-o manieră dinamică, sunt susţinute de specialişti în istorie.Vor fi prezentate formațiunii barbare (civili si militari), lupte între legionarii romani și războinicii barbari, sau în diferite tipuri de formații. Veți putea să practicați tirul cu arcul (în spaţiu special amenajat, atelierul va fi organizat de 2 dintre reenactori).

➡Luptele de gladiatori vor fi nelipsite – luptele vor reconstitui atmosfera unui amfiteatru al antichității și vor fi puse în scenă de reenactori cu pregătire în sporturile de contact. De asemenea vor avea loc reconstituiri de bătălii și ateliere interactive în tabăra trupei, pe tot parcursul zilei: monetărie; întreținere și reparații echipamente militare (realizate de armurierii trupei); fierărie; antrenamente de luptă (susținute de legionarii romani și de gladiatori); prelucrare lemn; prelucrare os; repetiții pentru dans; prezentare echipamente militare și civile; jocuri romane (moara, zaruri etc.); officina scriptoria și prezentare replici piese antice.

➡De asemenea, prin Centrul Național pentru Informare și Promovare Turistică Dej, începând cu ora 10:00, se va realiza turul următoarelor obiective: Sinagoga, Biserica Reformată, Biserica Romano-Catolică.

Înscrierile se pot face la nr. de tel. 0264212525 sau printr-un mesaj direct pe paginile de Facebook și Instagram ale Muzeului Municipal Dej. Cele două grupuri tur, vor porni de la Muzeul Municipal și vor fi formate din maxim 10 persoane.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*