1 Octombrie – Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice

12046618_989440444410638_5527153189200514729_n
În februarie 1991, Organizaţia Naţiunilor Unite consacra ziua de 1 octombrie ca Zi Internaţională a Persoanelor în Vârstă, iar câteva luni mai târziu, pe 16 decembrie 1991, Adunarea Generală a ONU adopta rezoluţia 46/91 cu titlul “Principiile Naţiunilor Unite pentru persoanele în vârstă destinate a le permite să trăiască mai bine în anii câştigaţi”. Aceste principii consacră dreptul persoanelor vârstnice la hrană, condiţii de locuit şi îngrijire medicală, libertatea de a decide asupra vieţii personale şi profesionale, dreptul de a se exprima şi de a participa în activităţi sociale după pensionare, precum şi accesul la oportunităţi de învăţare adecvate vârstei.

Astfel, tema lansată pentru 2015 este: „Dezvoltarea durabilă și includerea persoanelor în vârstă în mediul urban„ din dorinţa de a se sublinia că dezvoltarea și organizarea orașelor trebuie să însemne și oportunități pentru participarea persoanelor în etate la activitatea economică și viața socială. Astăzi, aproape 700 de milioane de oameni au depășit vârsta de 60 de ani, iar până în 2050, se preconizează că numărul acestora va ajunge la peste 20% din populația lumii. Pentru prima dată în istoria omenirii se estimează că, în 2050, numărul peroanelor peste 60 de ani va fi mai mare, la nivel mondial, decât numărul copiilor. Acest fenomen implică necesitatea acordării de mai multă atenție nevoilor speciale ale persoanelor în vârstă și problemelor cu care se confruntă aceștia. Drepturile omului stau la baza eforturilor depuse în acest sens.


„ La mulţi ani” bunicilor şi părinţilor noştri

Mesajul deputatului PSD, Cornel Itu:
itu2

Această zi trebuie să fie o zi specială nu doar pentru seniorii noştri şi cei din întreaga lume, ci pentru noi toţi, cei care trebuie să le arătăm respectul şi preţuirea pentru eforturile şi realizările lor. De ziua seniorilor, vă urez din toată inima multă sănătate, o viaţă mai bună şi, împreună cu generaţiile ce ne urmează, să dăm ani vieţii şi, mai ales, viaţă anilor!

Mesajul primarului municipiului Dej, Costan Morar:

morar2
Astăzi, 1 octombrie, celebrăm Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice. Un început de octombrie în care, în fiecare familie şi în comunitate ne sărbătorim bunicile, bunicii şi părinţii.
Este ziua în care le transmitem aprecierea şi respectul nostru pentru modelele de viaţă, de familie pe care ni le-au oferit, pentru faptul că ne sunt alături, pentru înţelepciune şi pentru că în ciuda vârstei şi problemelor de sănătate au grijă de familii, oferindu-le echilibru şi înconjurându-le cu multă dragoste sufletească. Pentru tot ce au realizat şi realizează, reprezentând un exemplu pentru noi şi generaţiile care urmează, astăzi de ziua lor, urez tuturor persoanelor în vârstă, multă sănătate, linişte şi bucurii alături de familie!
La mulţi ani!

Mesajul viceprimarului Aurelian Mureşan

Aurelian.Mursan.2
Cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice vă doresc dragi părinți şi bunici să aveți parte de sănătate, să vă bucurați de prezența persoanelor dragi din viața dumneavoastră şi să vă încălzească bunul Dumnezeu sufletele îngreunate de povara anilor. Sunteți pentru noi modele de viață şi conduită. Vouă vă datorăm ceea ce suntem astăzi. Mult respect! La mulți ani!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*