Vălul, înainte şi după Mahomed

Vălul, înainte şi după Mahomed

val.islamicDe la Paris la Cairo, de la Teheran la Londra, peste tot se vorbeşte despre „vălul islamic”, ca şi cum islamul ar fi fost la originea acestei ţinute vestimentare. Eroare grosolană care, datorită miopiei unor comentatori „specialişti”, a fost luată drept adevăr absolut! Or, istoria ne spune cu totul altceva, la fel şi Cecilia Caragea, publicist, editor de carte şi realizatoare a unor emisiuni TV health, beauty&fashion.
Astfel, un text descoperit pe a 40 – a tăbliță a legilor asiriene, datorate regelui Teglat-Phalazar I, reluând o prescripţie anterioară, consemnează: că „Femeile măritate care ies pe stradă nu vor avea capul descoperit. Concubina care merge pe stradă împreună cu stăpâna sa (adică alături de cea cu statut de soţie), va fi de asemenea acoperită. Prostituata sacră pe care a luat-o un soţ, va merge acoperită pe stradă, iar cea care nu a fost luată de un soţ, va merge cu capul descoperit. Cel care vede o prostituată cu capul acoperit, o va opri şi ea va fi condamnată”. Text vechi de trei mii de ani, deci scris cu 27 de secole înaintea lui Mahomed!
Purtarea vălului nu este aşadar un obicei islamic, ci un obicei al popoarelor din Orient şi din zona mediteraneană. În Orientul Apropiat, în timpul vieţii lui Iisus, toate femeile erau acoperite. Şi în lumea greco-romană, femeile se acopereau cu voal, mai ales când ieşeau pe stradă sau participau la diverse ceremonii.

SAMARINEANCA- Cu creștinismul, portul voalului devine un prealabil al relației femeii cu Dumnezeu. Fapt interesant, care arată foarte bine sensul acestui obiect de îmbrăcăminte, este justificarea misogină pe care o enunţă Sfântul Pavel legat de obligativitatea portului voalului. Printr-o formula care sună a condamnare, se spune că: „orice femeie care se roagă sau proorocește cu capul dezvelit, își necinstește capul ei, pentru că este ca una care ar fi rasă în cap. Dacă o femeie nu se învelește, să se și tundă! Iar dacă este rușine pentru o femeie să fie tunsă ori rasă, să se învelească! Bărbatul nu este dator să-și acopere capul pentru că el este chipul și slava lui Dumnezeu, pe când femeia este slava bărbatului. În adevăr, nu bărbatul a fost luat din femeie, ci femeia din bărbat. Și nu bărbatul a fost făcut pentru femeie, ci femeia pentru bărbat. De aceea femeia din pricina îngerilor trebuie să aibă pe cap un semn al stăpânirii ei.” („Prima epistola a lui Pavel către corinteni”, cap. 11, versetele 5 – 10).
Şase secole mai târziu, în 2 versete consacrate voalului, Coranul se preocupă de asemenea de tentația pe care o suscită femeia şi de exigența castității. Dacă nu dorește să fie ofensată, femeia trebuie să se voaleze. Se recomandă astfel credincioaselor: „să-și lase voalul s-atârne peste piept și să plece privirea și păstreze castitatea” (Coran, surata 24 verset 31 și surata 33 verset 59).
Portul voalului va înflori în Europa Medievală, odată cu ordinele religioase ale călugăriţelor, miresele lui Hristos purtând întotdeauna capul acoperit. CalugaritaAgapia
Tot în Evul Mediu se instalează şi tradiţia nunţilor cu mirese vălurite. Folosit pentru a proteja mireasa de ochiul răului, voalul era în egală măsură simbol al purității, castității şi al modestiei. Ridicarea voalului de pe faţa miresei era un drept exclusiv al mirelui, simbolizând autoritatea bărbatului asupra femeii. Unii spun că originea voalului miresei se datorează şi circumstanțelor nunților aranjate. În vremurile trecute, mirii negociau mâna viitoarei mirese cu tatăl fetei și numai după ceremonie, voalul era ridicat pentru ca mirele să-i vadă chipul, moment în care era prea târziu să se răzgândească, indiferent ce găsea sub acoperământ.
Nicolae_Grigorescu_Muzeu_Pitesti_1 Cutumă religioasă sau tradiţie populară, obiceiul femeilor de a-şi acoperi capul şi faţa, se perpetuează şi astăzi, mai ales în mediul rural. Broboada, năframa, baticul, voaleta sau vălul islamic sunt dovada.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*