Dejenii vor un oraş curat!

Dejenii vor un oraş curat!

seminte 2 Ne plângem că trăim într-o ţară murdară, dar stăm cu coatele pe pervazul geamului de la apartament și scuipăm semințe și aruncăm mucurile de țigară pe gazonul din faţa blocului! Ne dorim să locuim într-o ţară civilizată, însă drumul lung până acolo rămâne, deocamdată, presărat cu ambalaje, coji de seminţe şi mitocănie. Uităm sau ne prefacem a uita că spaţiul public nu este domeniul unora, ci al tuturor. Este spaţiul civic care ne defineşte ca cetăţeni ai urbei în care locuim, guvernat prin legi scrise şi nescrise. Pentru că suntem fiinţe sociale. Pentru că trăim în societate, ca oameni, între oameni.


Domnului primar, cu dedicaţie…

Pentru prima dată în ultimii 25 de ani dejenii dau semne de atitudine civică vis-a-vis de aspectul oraşului în care trăiesc. La iniţiativa unuia dintre cetăţenii stimaţi şi respectaţi ai municipiului, informaticianul Sergiu Neamţ, dejenii s-au raliat pentru a semna o petiţie prin care solicită Primăriei, personal primarului municipiului, Costan Morar, să acorde atenţia cuvenită curăţeniei din oraş, ca de altfel şi celor care nu respectă normele unei convieţuiri civilizate.
”Am constatat încălcări ale legii privind curățenia orașului din partea cetățenilor care în zonele de recreere din zona centrală aruncă pe jos coji de semințe, ambalaje, resturi alimentare sau nealimentare. Dacă am încercat să avertizăm despre acest fapt am fost puși în situația neplăcută de a fi agresați verbal nu departe de a fi și molestați fizic. Acest lucru trebuie să se schimbe, doresc asta atât în numele meu cât și în numele cetățenilor care își doresc ca orașul să devină mai curat. Îmi propun să strâng 1000 de adeziuni și 100 de semnături complete, cu seriile de buletin completate, pentru a dovedi că ne pasă de orașul nostru. Bun, rău trăiesc în el, la fel și voi. Haideți să facem măcar orașul mai curat” – sunt cuvintele lui Sergiu Neamţ, care au declanşat campania de strâns semnături şi care, preluată de media locală, are menirea să sensibilizeze deopotrivă cetăţeni şi autorităţi.
„Înțeleg că problema curățeniei orașului nu este doar obligația primăriei, ci și obligația agenților economici şi al cetățenilor – se arată în petiţie. Primăria însă, are mijloace prin care să impună respectarea legii, prin poliția locală care are şi următoarele atribuții: – asigură ordinea şi liniştea publică în zonele şi locurile stabilite prin planul de pază şi ordine publică, previne şi combate încălcarea normelor legale privind curăţenia şi comerţul stradal, precum şi alte fapte stabilite prin hotărâri ale Consiliului local Dej; – constată contravenţiile şi aplică sancţiuni contravenţionale, conform legii, pentru încălcarea prevederilor legale privitoare la tulburarea ordinii şi liniştii publice, curăţenia localităţilor, comerţul stradal, protecţia mediului înconjurător, precum şi pentru faptele care afectează climatul social, stabilite prin lege, hotărâri ale Consiliului local sau dispoziţii ale primarului”.
În acest sens, prin memoriul depus şi înregistrat la primărie, semnatarii doresc „punerea pe ordinea de zi în ședința Consiliului Local Dej al acestui aspect și elaborarea unei strategii care să schimbe atitudinea cetățenilor, dar și al forțelor de ordine locale privind curățenia orașului”, concomitent cu „efectuarea unei campanii de conștientizare și de informare a cetățenilor legat de obligațiile care le revin privind păstrarea curățeniei orașului” şi „patrularea pe jos a echipajelor poliției locale care să constrângă prin avertisment, amenzi sau impunerea curățeniei a celor care în mod deliberat aruncă deșeuri pe spațiul public.”

O fotografie, cât 1000 de cuvinte!

Se spune că o fotografie face cât 1000 de cuvinte… Da, dar nu redă şi mirosul pe care trebuie să-l suporte dejenii care locuiesc în preajma haldei de gunoi, deschisă în chiar buricul târgului. Haldă pe care cu onor şi responsabilitate civică o alimentează unele societăţi comerciale din Piaţa Bobâlna. Că despre şobolani, insecte şi sursa endemică de infecţii pe care o reprezintă, ce să mai vorbim…
bobalna Din anii 70 şi până în 2012, curtea şi anexele imobilului cu nr. 2 din Piaţa Bobâlna au fost „raiul” unor familii de romi pe care fostul partid roşu le-a instalat în centrul istoric al oraşului. Romii au fost mutaţi în noiembrie 2012 în locuinţele sociale amenajate de primărie în cartierul Dej-Triaj, iar spaţiul a fost salubrizat aşteptând o altă destinaţie. Au trecut trei ani şi totul arată ca înainte, ba chiar mai rău. Or, de data aceasta, nu sunt de vină romii, ci respectabilele societăţi comerciale care îşi desfăşoară activitatea în clădire, care societăţi se pare că nu au contract cu salubritatea şi îşi deşartă nestingherite gunoiul unde apucă. Fără a fi sancţionaţi. Oricum, cine să-i necăjească, Garda de Mediu? Să fim serioşi, cei de la mediu nu prea ies pe teren, ci aşteaptă să fie „sesizaţi”, după care dau avertismente şi abia pe urmă, poate, poate, iau şi măsuri! Din proprie iniţiativă, nimic. piata bobalna 3
Mai trist este că în acelaşi imobil îşi are sediul şi Muzeul Municipal Dej şi, dacă un vizitator străin de oraş are nefasta curiozitate de a arunca o privire dincolo de gangul care străjuieşte intrarea în instituţie, cu siguranţă va judeca aspru cetăţenii şi edilii oraşului. Nu mai vorbesc de locuitorii blocului şi caselor din vecinătate care, dincolo de mirifica privelişte de care au parte, vara suportă şi mirosul gunoaielor dospite la 35 de grade celsius.
Aşa că, uitându-mă luuung la poze, pot să închei cu cuvintele din petiţia concetățenilor mei: „Stimate Domnule Primar, un oraș curat reprezintă o diplomă de onoare pentru un bun gospodar. Dorim cu toții, cetățeni ai acestui oraș să fim mândri de urbea noastră, să nu fim jenați când persoanele care ne vizitează orașul ne vor întreba ce face primăria și forțele de ordine locale pentru respectarea curățeniei, iar noi le răspundem rușinați: „Nimic”.


Şi totuşi, se poate…

Urmare a campaniei demarate de dejeni şi susţinută de presa locală, curtea şi anexele imobilului din Piaţa Bobâlna a fost curăţată şi din nou igienizată. Nota bene, dacă va rămâne aşa…

DSCF2348 DSCF2347

M.Vaida
ziarulfăclia.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*