Vizita pastorală a P. S. Episcop Florentin Crihălmeanu, la Dej

Vizita pastorală a P. S. Episcop Florentin Crihălmeanu, la Dej

DSCF2547
Preasfinţia Sa Episcop Florentin Crihălmeanu a fost prezent în mijlocul credincioşilor greco-catolici din Dej, pentru a oficia Sfânta Liturghie Arhierească, duminică, 11 octombrie, la Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, alături de protopopul Laurenţiu Biriş, preotul paroh Izidor Moholea şi un sobor de preoţi. Eveniment la care, alături de numeroşi membri ai parohiei, au fost prezenţi şi deputatul Cornel Itu, primarul Costan Morar, viceprimarul Aurelian Mureşan, consilierul judeţean Vasile Sălătioan, oaspeţi şi invitaţi.

DSCF2565

1 Vizita pastorală a cuprins de asemenea, clipele de intensă bucurie prilejuite de primirea de către 6 copii a Trupului şi Sângelui Domnului din mâna Preasfinţiei Sale Florentin, Episcop de Cluj-Gherla. Adresându-se familiilor celor mai tineri credincioşi greco-catolici deveniţi membri deplini ai Bisericii, PS Florentin a spus: „Familia trebuie să fie şcoala iubirii, şcoala rugăciunii şi şcoala muncii – faceţi în aşa fel încât familia să fie, prin unitatea şi prin iubirea ei, o lumină în lume. Faceţi ca această luminiţă a credinţei pe care copiii voştri au primit-o astăzi în suflete să poată creşte mare în continuare!” În semn de amintire de la acest deosebit moment, PS Florentin le-a înmânat apoi copiilor câte o diplomă, „amintire de la Prima Sfântă Împărtăşanie”.
DSCF2590 Nu în ultimul rând, prezenţa PS Episcop Florentin Crihălmeanu a fost marcată şi de pioasa emoţie a săvârşirii slujbei de parastas, pentru cel care a fost părintele Alexandru Nicula, Prelat Papal şi Protopop Onorific al parohiei Greco-Catolice dejene. Trecut la cele veşnice în dimineaţa zilei de 20 august 2015, după împlinirea pelerinajului său pământesc, la 102 ani de viaţă şi 75 de ani de preoţie, părintele Alexandru Nicula a fost un apărător al democrației, al adevărului și a moralei creștine și a Bisericii sale Greco-Catolice.
64446_562467823771342_979922390_n „Viaţa mea, care se întinde pe o durată şi în perioada cea mai neagră, mai dezumanizantă şi mai sângeroasă din istoria lumii, este foarte greu de rezumat… – spunea părintele Alexandru Nicula într-un interviu acordat ziarului „Jurnalul Naţional”. În al 96 -lea an de viaţă, aşa cum a fost ea, nu-mi fac alte planuri decât să-mi închei viaţa cât mai frumos posibil şi mai cinstit: să nu stric nimănui ci, cât pot, să ajut aşa cum am făcut în restul vieţii… Una, însă, din împlinirile mele, care aduce mulţumire este, aproape din tot timpul, asistenţa pe care am dat-o foarte multor tineri să înveţe limba franceză şi să se comporte în societate. Primesc şi astăzi multe mărturii că i-am învăţat lucruri bune şi utile, din multe colţuri ale lumii. Am făcut-o mai mult ca apostolat decât pentru bani.”
DSCF2589 Aşa a şi fost. Un fost un profesor care ne-a învăţat că, într-o lume strâmbă, oamenii pot sta drepți și pentru aceasta nu există cuvinte, nici medalii, nici diplome, singura recunoștință fiind aceea ca, și noi, la rândul nostru, să putem transmite mai departe ceea ce cu atâta generozitate ne-a oferit: exemplul viu și apropiat că oamenii pot trăi și altfel, în dreptate, în demnitate și, mai presus de toate, în credință. Cuvinte rostite, de data aceasta, de ce-i care i-au evocat personalitatea şi i-au fost elevi, profesorii Valer Pop şi Lucian Iosip, la rândul lor dascăli cu har, pentru multe generaţii de elevi. DSCF2594
Momentul evocator şi bucuria unei duminici alături de Episcopul Eparhiei Cluj-Gherla, s-a încheiat cu o priceasnă în interpretarea soliştilor Dorina Grad şi Ioan Dordoi.

M. Vaida

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*