Singurul medic anatomopatolog din Dej este femeie

Singurul medic anatomopatolog din Dej este femeie

IMG_0038Dacă pentru mulți dintre noi prezența unui cadavru în preajmă ne dă fiori, pentru unii medici aceasta este “esența” meseriei. Deși lucrează în condiții mai puțin obișnuite, fac asta cu multă plăcere și pasiune.

Este vorba de medicii anatomopatologi. Recunosc partea grea a meseriei, dar preferă să privească latura pozitivă, chiar dacă, de ani de zile muncesc cu morți, în miros de formol. Să practici această meserie nu este chiar la îndemâna oricui şi-ţi trebuie, fără doar şi poate, un psihic de fier.

Şi-a dorit să devină medic specialist în chirurgia plastică şi să lucreze, poate, într-o clinică de infrumusețare, însă destinul i-a rezervat o carieră într-una dintre cele mai dure dar şi pasionante specializări, ca și medic anatomopatolog.

Singurul medic anatomopatolog din Dej este femeie și practică această meserie din anul 1995.

Violeta Mănășturean este medic în cadrul Spitalului municipal Dej din anul 1998 și spune ca dacă ar fi pusă acum sa aleagă o meserie, tot ca medic anatomopatolog și-ar dori să lucreze.

Incă din copilărie visa sa ajunga medic. Nu știa de care, dar tot ce își dorea era să devină „doamna doctor”, în halat alb și să ajute oamenii să se facă bine.

„Din clasa a I-a mi-am dorit să devin medic. Aveam o mătușă care era foarte bolnavă, iar când îi era rău, încercam să o ajut. Nu înțelegeam eu atunci ce inseamnă sa fi medic, știam doar că medicii fac bine oamenilor. Mi-am împlinit acest vis și am ajuns studentă la medicină. După examenul de rezidențiat, conform mediei, puteam să aleg anatomie patologică, medicină legală sau medicină de familie. În perioada aceea, ca medic de familie, trebuia să mergi la țară, iar în medicina legală, te confrunți cu cazuri foarte grave. În consecință, am ales anatomia patologică. Această specialitate am învățat-o în anul trei de facultate. Atunci nu m-am gândit ca o voi alege, pentru că eu ma gândeam să aleg chirurgia plastică. Pentru oameni este ciudată ideea că trebuie să lucrezi cu morți, cu cadavre. Contactul este puțin mai dur, dar pe măsură ce lucrezi, te obișnuiești.

În anul 1995, ca și medic rezident, s-a angajat la Spitalul Clinic Județean din Târgu Mureș, unde a avut șansa de a întâlni un profesor, care practic și-a pus amprenta asupra sa ca om și ca medic. Își amintește cu mult drag  și respect de cel care i-a fost mentor, profesorul doctor George Simu.

“Am avut onoarea să-mi îndrume pașii profesorul doctor George Simu, un om de o erudiție deosebită. Profesorul George Simu a sădit în mine pasiunea pentru această meserie. Din punctul meu de vedere este o meserie foarte intersantă, care necesita studiu continuu.

După terminarea rezidențiatului a urmat examenul de medic specialist. Pentru Violeta Mănășturean, amintirile acelei zile sunt vii și în prezent.

La proba practică, trebuia să examinăm microscopic și să facem o autopsie. Așadar aveam de făcut prima mea autopsie, însă nu m-am putut apropia de cadavru până nu i-am acoperit ochii. Asta e și partea mai neplăcută a meseriei nostre, lucrul pe cadavru și în miros de formol, dar privesc meseria de anatomopatolog prin prisma laturii de stabilire a diagnosticului. Să știți că nu am visat niciodată noaptea cu ceea ce fac peste zi, deși uneori mă gândesc la unele cazuri.

IMG_0039Munca unui medic anatomopatolog nu se rezuma doar la efecutuarea autopsiilor. Serviciul de Anatomie Patologică și Prosectura are trei componente.

Prosectura, cunoscută sub denumirea uzuală de morgă, asigură servicii pacienţilor decedaţi, în vederea preluării acestora de către aparţinători: autopsii clinice în vederea stabilirii diagnosticului de deces, îmbalsamări, igienizări şi cosmetizări ale cadavrelor pacienţilor decedaţi în secţiile spitalului.

Compartimentul de Histopatologie este cel care asigură examenul histopatologic (diagnostic microscopic) pentru toate fragmentele de ţesuturi şi organe recoltate prin tehnici medico-chirurgicale (biopsii, piese operatorii).

Compartimentul de Citologie furnizează servicii de diagnostic pentru materiale citologice (materiale biologice în formă lichidă, cu conţinut celular specific).

“Noi, medicii anatomopatologi colaboram foarte strâns cu toți doctorii, în special cu cei de la chirurgie. Venim, practic, în continuarea muncii chirurgului. Dau un exemplu, după ce este scoasă o tumoră la operație, aceasta este adusa la noi, pentru a afla toate datele despre țesutul respectiv. După ce punem diagnosticul, hotarâm care este următorul pas dupa o intervenție chirurgicală. Este o meserie foarte interesantă. Nu mă plictisesc niciodată, pentru că fiecare caz este ceva nou și fiecare caz înseamnă pentru mine studiu. Nu este foarte ușor să pui un diagnostic, mai ales în cazul tumorilor maligne.”

Dincolo de munca pe care o desfășoară cu pasiune, medicul Violeta Mănășturean spune ca au fost și cazuri care au impresionat-o.

Mă impresioneză foarte mult atunci când fac o autopsie și realizez că este o persoană pe care o cunosc. Uneori boala schimbă atât de mult un om, încât abia îl recunoști, și îmi dau seama cine este de multe ori dupa numele din buletin. După autopsie, stau de vorbă cu aparținătorii, pentru că fiecare dorește să știe cauza exactă a decesului. Uneori oamenii sunt sceptici sau au rețineri în ceea ce privește autopsia, însă unii nu se opun acestei idei. De obicei medicii cer autopsia, pentru o oglindă mai clară a cazului.”

IMG_0043Medicul Violeta Mănășturean ne mai spune că nu poţi să lucrezi în acest mediu şi să pleci acasă, în fiecare zi, cu poveştile de viaţă pe care le descoperi aici.

Ele trebuie să rămână acolo, pentru că şi noi trebuie să avem viaţa noastră. Pe mine mă așteaptă acasă fiul și soțul meu. S-au obișnuit cu meseria mea și respectă foarte mult ceea ce fac. Imi iubesc meseria și dacă mă întrebați dacă ar fi sa aleg o altă meserie, vă spun cu mâna pe inima în această direcție m-aș îndrepta. Chiar dacă me repet spunând, cel care a sădit în mine această pasiune este omul de care am mai amintit, și anume domnul profesor Simu de la Târgu Mureș.”

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*