Bilanţ de activităţi la Asociaţia Francofonilor din Dej

Bilanţ de activităţi la Asociaţia Francofonilor din Dej

imagineLa Liceul Teoretic „Al. Papiu Ilarian” a avut loc, recent, adunarea generală a Asociaţiei Francofonilor din Dej, având drept scop discutarea noului statut, prezentarea activităţilor derulate în cursul anului trecut şi propuneri de proiecte pentru anul şcolar 2015-2016.
Înfiinţată în anul 1994, de Ioan Cristoreanu, care a fost şi primul preşedinte, Asociaţia Francofonilor din Dej, s-a dovedit una longevivă şi activă, profesorului fondator urmându-i la conducere, profesorii Dan Mârza, Ligia Clinciu şi Ionela Leu. În prezent, asociaţia numără 25 de membri, profesori de franceză şi nu numai, iar conducerea este asigurată de Ligia Clinciu, preşedinte onorific, Marius Cristorean, preşedinte, Lucian Iosip, vicepreşedinte şi Oana Monda, secretar-trezorier.
De-a lungul anilor, Asociaţia Francofonilor din Dej a avut o importantă contribuţie în promovarea limbii franceze, oraşul fiind catalogat, pe drept cuvânt, ca un „pol al francofoniei”, atât prin existenţa claselor cu predare intensivă a limbii franceze, bacalaureatului bilingv pe care îl susţin elevii clasei de filologie de la Liceul Teoretic „Al. Papiu Ilarian”, cât, mai ales, prin organizarea, începând cu anul 2003 a Festivalului Naţional de Teatru pentru Elevi „Franthousiasme”. Devenit un „brand” al oraşului, festivalul reuneşte an de an în jur de 300 de elevi şi profesori de pe tot cuprinsul ţării, bucurându-se de fiecare dată de implicarea administraţiei locale, a Institutului Francez din Cluj, iar la ediţia jubiliară din 2013, de prezenţa Ambasadorului Franţei la aceea vreme, Excelenţa Sa, Philippe Gustin.

Franthousiasme-9_800x642 Ambasador-1_800x560

Animatori ai vieţii culturale şi şcolare din Dej, profesorii asociaţiei organizează de asemenea, anual, în parteneriat cu oraşul Le Quesnoy, un concurs de dictare în limba franceză (Jeux de la dictee), spectacole cu prilejul Zilei Francofoniei, expoziţii de desene realizate de copii, întâlniri şi work-shop-uri teatrale, activităţi consacrate sărbătoririi Zilei Limbilor Europene precum şi participări la festivalurile francofone din ţară şi străinătate. Nu în ultimul rând, fiecare dintre şcolile dejene, dar şi Clubul Copiilor şi Centrul Cultural „Arta” se pot mândri cu trupele de teatru francofon pe care le au şi pe care le datorează benevolatului şi dăruirii profesorilor de limba franceză, coordonatorii acestor trupe.
Festival-Dej-3_800x600În ce priveşte relaţiile bilaterale franco-române la nivel de Dej, rolul asociaţiei a fost şi rămâne unul definitoriu. Înfrăţirea cu oraşul Le Quesnoy, tratatele de prietenie şi de colaborare semnate cu administraţii locale, şcoli, asociaţii sau diferite alte instituţii franceze din Beauvais, Saint Quentin, Dunieres, Monistrol etc., toate au avut ca epicentru Asociaţia Francofonilor, de unde, în mod benefic, efectele s-au repercutat şi asupra unor localităţi din jurul Dejului: Unguraş, Căşeiu, Chiuieşti, Jichişul de Jos şi Cuzdrioara.
Pentru anul şcolar 2015-2016, Asociaţia Francofonilor din Dej are în vedere acelaşi calendar de activităţi, deja tradiţionale, pe care-l parcurge anual şi la care se adaugă vizita trupei de teatru „Bimberlot” din Le Quesnoy, prevăzută pentru iunie 2016. Bineînţeles, organizarea şi buna desfăşurare a Festivalului ”Franthousiasme” – ediţia a XIII – a (18-22 aprilie 2016) sunt dezideratele majore ale membrilor asociaţiei, mai ales că trupele dejene: ”Intermezzo” (CNAM),”Caracteres” (LAPI), ”Les Franthousiastes” şi ”Les Papillons” (Şcoala „Mihai Eminescu”), ”Les Petits Joyeux” (Şcoala Gimnazială Nr.1), ”Les Rigolos” (Clubul Copiilor) şi ”Arlequin” (Casa Municipală de Cultură) şi-au anunţat deja participarea. Lor li se vor alătura şi două noi trupe, de la Şcoala „Avram Iancu” din Dej şi de la Şcoala Gimnazială din Căşeiu. Sau, cine ştie, poate chiar mai multe, din comunele arondate municipiului Dej.

Festival-Dej-1_800x536

M.V.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*