Căzut în mod nemeritat într-un con de umbră, cartoful a fost multă vreme un aliment nelipsit din „meniul săracului”. Cartoful nu îngraşă dacă este preparat corect şi este asociat cu alimentele potrivite. Dimpotrivă, el este o sursă de energie, abundă în minerale şi vitamine precum complexul de vitamina B (B1, B2, B3 şi B6), vitamina C, Potasiu şi Fier. Pot fi preparate din cartofi o sumedenie de garnituri pentru friptură sau poate sta la baza unui fel principal.
Reţetele de mai jos sunt extrase din cartea de bucate a lui M. Sevastos tipărită de Editura Tehnică în 1956.
1. Cartofi nemţeşti
Ingrediente: – 700 grame cartofi – 2 linguri de unt – 2 linguri de smântână – Pesmet – Sare şi piper Cartofii se fierb în coajă, se dau la răcit apoi se curăţă. Vor fi sfărâmaţi mărunt (ca la piure), se condimentează, se adaugă smântâna şi se amestecă compoziţie. O tavă joasă va fi unsă bine cu unt apoi va fi presărat pesmetul cernut, după care se adaugă cartofii. Se lasă la cuptor încins 10-15 minute. Cartofii nemţeşti vor fi gata atunci când se desprind uşor de pe pereţii vasului şi sunt potrivit rumeniţi. Autorul cărţii de bucate recomandă cartofii nemţeşti ca garnitură pentru orice tip de friptură sau ca un fel de mâncare de sine stătător.
Clătite de cartofi
Ingrediente: – 2-3 cartofi – Puţin lapte – 5 linguri smântână – 2 ouă – Făină – Unt.
Cartofii bine spălaţi vor fi puşi la fiert în coajă. După ce se curăţă vor fi daţi prin sită. Se adaugă puţin lapte, un praf de sare şi o cantitate de făină egală cu cea a cartofilor. Se adaugă ouăle întregi bine bătute şi se amestecă cu compoziţia până se face un aluat suficient de moale care să curgă (exact ca la aluatul de clătite). În tigaia încinsă unsă cu puţin ulei se vor coace clătitele ca la aluatul normal. Acestea vor fi servite cu unt şi smântână, peste care se adaugă condimentele favorite.