Şedinţă semestrială şi conferinţă la Protopopiatul Ortodox Dej

Şedinţă semestrială şi conferinţă la Protopopiatul Ortodox Dej

DSC08658_800x600

Joi, 5 noiembrie, la Dej a avut loc ședința semestriala a preoților din Protopopiatul Ortodox Dej, prezidată de către IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei. Reuniunea a debutat la ora 10 cu un Te Deum la Biserica Parohiei Dej I, „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril”, după care a urmat conferința cu tema ,,Sfântul Ioan Gură de Aur și misiunea parohiei azi”, susținută de către pr. prof. univ. dr. Adrian Podaru. Referate au mai susținut pr. Varga Cătălin de la Parohia Jichișul de Jos și pr. Rareș Cojan de la Parohia Maia.

DSC086741_800x600 DSC08660_800x600

„La sfârşitul secolului al IV-lea, într-o capitală de provincie a Imperiului Bizantin, se petrece un eveniment ce prevesteşte nenorociri: într-un gest de sfidare, statuile familiei imperiale sunt puse la pământ, ne spune textul de prezentare de pe coperta 4 a celui de-al doilea volum. Crima de lezmajestate este evidentă, şi multe oraşe ale Imperiului fuseseră pedepsite pentru fapte mai puţinn îndrăzneţe. Oraşul este cuprins de panică, în aşteptarea pedepsei imperiale. Mulţi îşi părăsesc locuinnţele; conducerea politică a cetăţii este aruncată în închisoare. Odinioară plin de viaţă, oraşul se pustieşte; unii se refugiază în biserică. Acolo, un tânăr preot cu numele Ioan va ţine 21 de predici (omilii), menite să redea comunităţii creştine speranţa. Speranţa salvării cetăţii, dar şi speranţa izbăvirii religioase”.
Adrian Podaru, născut în 1976, la Beclean, este absolvent al Facultăţii de Teologie Ortodoxă şi al Faclultăţii de Litere (specialitatea Litere Clasice) din cadrul Universităţii “Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca. În 2010 obţine titlul de doctor în teologie. Predă latina şi greaca veche la Facultatea de Teologie Ortodoxă a UBB Cluj-Napoca. Este autorul studiului introductiv, traducerii din greaca veche şi notelor din cele două volume publicate în 2011 la Editura Polirom, „Omilii la statui” de Ioan Gură de Aur.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*