Eroul Maior (pm) Vasile Unguraş, comemorat la Dej

Eroul Maior (pm) Vasile Unguraş, comemorat la Dej

ziuaveterani

Miercuri, 11 noiembrie, cu prilejul sărbătoririi „Zilei Veteranilor”, la Monumentul Eroilor căzuţi în Teatrele de Operaţii şi pe teritoriul României, din Parcul Tineretului, Bucureşti, au fost comemoraţi cei 26 de eroi ai Armatei României, căzuţi la datorie în teatrele de operaţii.
Servicii religioase şi ceremonii militare, au avut loc de asemenea, la mormintele eroilor, precum şi la monumentele închinate sacrificiului şi eroismului militarilor români.

_800x600 8_n_800x600

Astfel la Dej, în cimitirul de pe Dealul Mulatău, unde se află mormântul Maiorului (pm) Vasile Iuliu Unguraş, Garnizoana Dej a organizat un ceremonial religios pentru a cinsti sacrificiul militarilor care au participat la misiuni în afara teritoriului statului. Alături de rudele eroului, la ceremonial au participat reprezentanţi ai autorităţii locale, cadre militare, veterani de război şi elevi.

46_n_800x600 09_n_800x600

Vasile Unguraș s-a născut pe data 27 ianuarie 1977, în municipiul Dej. A absolvit Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu în anul 2001 și a fost încadrat la Batalionul 265 Poliţie Militară pe funcţia de comandant pluton. În Afganistan acţiona alături de colegii din cadrul Batalionului 21 Vânători de Munte „General Leonard Mociulschi” din Predeal. Căpitanul Vasile Unguraș se afla la a doua misiune într-un teatru de operaţii, prima misiune fiind în Irak, în anul 2006.
În vârstă de 32 de ani, Vasile Iuliu Unguraş a căzut la datorie în Afganistan, pe data de 7 aprilie 2009, în timp ce conducea o misiune de patrulare formată din patru autovehicule, din cadrul Batalionului 2 Manevră, pe autostrada A1, Kandahar – Kabul. La 20 km nord-est de Qalat, unul din autovehicule a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat. În urma exploziei, ofiţerul şi-a pierdut viaţa, iar alţi patru militari au fost răniţi. Vasile Iuliu Unguraş a lăsat în urmă o soție și două fetițe gemene, Iuliana şi Doina, în vârstă de doi ani la acea dată.
Pentru curajul, devotamentul şi respectarea jurământului de a-şi apăra ţara cu preţul vieţii, eroul născut în Dej a fost avansat de către Ministrul Apărării Naţionale la gradul de maior post-mortem şi a fost decorat de către preşedintele României cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, pentru militari, cu însemn de război.
Pentru servicii excepţionale în calitate de comandant al plutonului din batalionul românesc, în cadrul Forţei Internaţionale de Asistenţă pentru Securitate din Afganistan (ISAF), Guvernul SUA l-a decorat post-mortem pe Vasile-Iuliu Unguraş cu „US Bronze Star Medal”.

mr.2

„Ziua Veteranilor” pentru recunoașterea meritelor personalului armatei participant la acțiuni militare și familiilor acestora s-a instituit pentru data de 11 noiembrie, Conform Legii 150/2014.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*