„O cafea fără zahăr!” –  campanie Rotary, cu ocazia „Zilei Mondiale a Diabetului”

„O cafea fără zahăr!” – campanie Rotary, cu ocazia „Zilei Mondiale a Diabetului”

1_800x600

Rotarieni dejeni au marcat astăzi, 14 noiembrie, ”Ziua Mondială a Diabetului” reuniţi la Cofetăria „Bueno” pentru „O cafea fără zahăr”. Cu acestă ocazie, voluntarii Interact, au distribuit fly-ere şi materiale informative referitoare la prevenirea diabetului atât în incinta cofetăriei, cât şi în afara acesteia, cetăţenilor aflaţi în trecere prin Piaţa Bobâlna. Prin aceată acţiune, clubul dejean s-a raliat celor 23 de Cluburi Rotary, din 17 judeţe şi Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice (SRDNBM) în lupta împotriva diabetului zaharat şi a complicaţiilor provocate de această afecţiune, încurajând populaţia să adopte un stil de viaţă activ.

2_800x600 DSCF4018_800x600

„Acţiunea organizată astăzi de Rotary Club Dej, cu ocazia „Zilei Internaționale a Diabetului”, a fost inițiată de colegul nostru de la Rotary București, dr. Gaiță, același care a organizat „Promenada Inimilor” – a precizt Virgil Oşan, preledintele Rotary club Dej. ”În această zi, ca de altfel pe tot parcursul săptămânii 14 – 21 noiembrie (săptămâna diabetului), împreună cu „Cofetăria Bueno”, am demarat o campanie de informare a cetățenilor din municipiul nostru referitor la această boală cronică. În cadrul campaniei, prin broşurile informative puse la dispozia clienţilor cofetăriei, milităm pentru o alimentație sănătoasă, sugerându-le totodată să bea cafeaua fără zahăr sau cu înlocuitori naturali ai zahărului, promovând de asemenea, o serie de produse destinate persoanelor care suferă de diabet” – a mai spus preşedintele rotarienilor din Dej.

DSCF4005_800x600 DSCF4004_800x600

Conform Dicționarului explicativ al limbii române, diabetul este numele dat mai multor boli metabolice și endocrine caracterizate prin eliminare abundentă de urină, prin senzație continuă de sete, prin prezența glucozei în urină etc. Se mai numește și ”boală de zahăr”. O dietă sănătoasă, activitatea fizică regulată, menținerea unei greutăți corporale normale și evitarea consumului de tutun pot preveni sau întârzia instalarea diabetului.

DSCF4002_800x600 DSCF4011_800x600

Situația actuală a diabeticilor din România a fost dezbătută în cadrul celei de a 41-a ediții a Congresului Național al Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, desfășurat între 20 și 23 mai 2015, la Sibiu. Conform studiilor prezentate cu acel prilej, 11,6% din populația țării este afectată de diabet. O categorie cu risc mare este cea a persoanelor cu probleme de greutate, 31,4% dintre adulții cu vârste cuprinse între 20 și 79 de ani suferind de obezitate.

M.V.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*