Părintele Damaschin Gregoriatul de la Muntele Athos a susţinut în această seară la Dej, în sala mare a primăriei, o conferință cu tema „Hristos în Africa”. Părintele Damaschin a fost prezentat publicului de către călugărul Grigorie Benea, de la Mănăstirea Nicula.
La invitația Ligii Tinerilor Ortodocsi din Dej, părintele Damaschin le-a împărtășit celor prezenți despre exeperiența sa unică de călugăr misionar în Africa și despre ce înseamnă a-L propovădui de Hristos pe continentul african, în acele locuri atât de străine și îndepărtate.
Câți sunt misionarii ce trudesc acolo şi care este ofranda fiecărui creștin ortodox în această vastă activitate ce se numește Misionarism Apostolic, despre misiunea care urmăreşte atât propovăduirea Evangheliei, cât şi oferirea de ajutoare materiale, mai ales asistenţă medicală, despre lupta cu practicile vrăjitoreşti şi idolatria locală, dar şi despre munca sa de traducător de cărţi duhovniceşti şi de cult, din gracă în swahili, despre toate acestea, a vorbit părintele Damaschin astăzi, la întâlnirea sa cu dejenii.
„Este porunca lui Dummnezeu ca adevărata credință a noastră să meargă în toată lumea și de aceea a trimis ucenicii Lui să o propovăduiască”, a spus părintele Damaschin.
Impresionanta Misiune ortodoxă de pe continentul negru”, a cuprins, pe lângă cuvântul monahului grec şi o proiecţie video cu lucrarea sa, iar la sfârşit, invitatul a răspuns întrebărilor celor prezenţi.
Părintele Damaschin Grigoriatul este unul dintre puţinii monahi greci de pe Muntele Athos care vorbeşte limba română. A vizitat de mai multe ori România (prima dată în 1984), a cercetat şaptezeci de mănăstiri şi i-a cunoscut printre pe părinţii Paisie Olaru, Ilie Cleopa şi Dumitru Stăniloae. A învăţat singur limba română, traducând apoi în greacă douazeci si cinci de cărți (din care cincisprezece au aparut deja) ale părinţilor Cleopa, Paisie Olaru, Arsenie Boca, Domeţie Manolache, Arsenie Papacioc, Iachint Unciuleac, Petroniu Tănase şi Sfântul Ioan Iacob Hozevitul. Activitatea sa cu greutate constă însă în munca sa de misionar, care contribuie cu devotament la întărirea ortodoxiei în Africa.
Demn urmaș al Cuviosului Cosma Grigoriatul (1942-1989), părintele Damaschin este greu de găsit la Mănăstirea Grigoriu de pe Muntele Athos, în cea mai mare parte a anului el aflându-se în Congo, Burundi sau Rwanda, unde de mai bine de douăzeci de ani desfăşoară o impresionantă activitate de misiune ortodoxă apostolică. În aceste ţari, cu atât de multe nevoi materiale şi spirituale, există o misiune ortodoxă susţinută în special prin generozitatea unor organizaţii şi credincioşi din Grecia.