„Săptămâna legumelor şi fructelor donate” la Dej

„Săptămâna legumelor şi fructelor donate” la Dej

1 Cu prilejul Campaniei „Săptămâna legumelor şi fructelor donate”, derulată în cadrul Stategiei Naţionale de Acţiune Comunitară (SNAC), elevii Colegiului Naţional „Andrei Mureşanu” din Dej, au desfăşurat o serie de acţiuni menite să sensibilizeze atât adolescenţii cât şi întreaga comunitate locală, cu privire la situaţia dificilă în care se află persoanele afectate de lipsa de alimente. Acţiuni în care au fost implicaţi Consiliul Consultativ al elevilor, Consiliul profesoral şi voluntarii SNAC, a declarat profesor consilier-şcolar şi coordonator SNAC la nivelul şcolii, Emilia Mureşan. Altfel spus, toţi elevii şi toţi profesorii din colegiu.
Prin urmare, luni şi marţi, elevii au colectat fructe şi legume, sau au cumpărat respectivele produse din banii pe care tot ei i-au donat în acest scop, pentru ca miercuri, organizaţi în trei echipe să desfăşoare o amplă acţiune de distribuire a lor, după un plan de bătaie cât se poate de ingenios şi eficient.

DSCF4030_800x600 DSCF4032_800x600 DSCF4035_800x600 DSCF4038_800x600

Astfel, miercuri dimineaţa, un grup coordonat de prof. Călina Gavrea, şi-a asumat sarcina ca împreună cu femeile din Parohia Ortodoxă II (cu care de altfel colegiul desfăşoară numeroase acţiuni pe baza unui parteneriat educativ), să prepare 30 de porţii de hrană caldă (ciorbă şi sarmale de post) care au fost apoi, distribuite unor persoane nevoiaşe identificate de elevi sau aflate în evidenţa parohiei.

6_800x600 DSCF4077_800x602

A doua grupă şi-a desfăşurat acţiunea de voluntariat la Centrul Social pentru Persoane Vârstnice, unde elevii s-au îndeletnicit cu prepararea de sucuri naturale din fructe şi legume pe care le-au oferit, alături de fructele proaspete aduse de ei, persoanelor care frecventează acest spaţiu de socializare. Mai mult de atât, elevii s-au gândit să descreţească frunţile celor vârstnici oferindu-le şi un scurt spectacol, susţinut de tinerii artişti ai colegiului, respectiv, corul „Junior”, ansamblul folcloric „Cununiţa” şi solista Ariana Mixandra.

DSCF4048 DSCF4050

La spectacol au participat, de asemenea, primarul Costan Morar şi prof. Axinte Bob, directorul şcolii, iar coordonatoarea acestei activităţi a fost prof. Ana Man, alături de care s-au aflat şi profesorii de muzică Kinga Nan-Farkaş şi Horaţiu Bojor.

DSCF4065_800x600 DSCF4085_800x600

2_800x600 3_800x600
andrei muresan 002_721x800Cea de a treia echipă, coordonată de prof. Gabriela Groşan, s-a aflat la Centrul de zi „Familia şi copilul” unde au oferit copiilor fructe şi au stat de vorbă cu ei. Tot la Centrul de zi, mâine se va afla un grup de voluntari din clasa a IX -a (diriginte, prof. Elena Obreja) care şi-a propus să ajute copiii de la centru să-şi facă temele de casă, teme îndulcite cu prăjituri de casă pentru cei mici.
Strategia Naţională de Acţiune Comunitară presupune dezvoltarea activităţilor de voluntariat realizate de elevii din învăţământul preuniversitar şi universitar, încurajând implicarea acestora într-un program educaţional ce promovează intens incluziunea socială. Ceea ce, la nivel de Dej, se pare că se şi realizează.

5

M. Vaida

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*