Fanfara dejeană la aniversare

Fanfara dejeană la aniversare

Fanfara Reprezentativă a Municipiului Dej, condusă de maestrul Vasile Sima Minea, a fost preluată în anul 2005, de la Garnizoana Dej, de către Casa Municipală de Cultură „George Coşbuc”, din inţiativa d.lui jurist Marius Pugna şi a d.nei Doina Sima Minea. Astfel, muzica de fanfară a continuat să facă parte din pitorescul oraşului, respectând şi perpetuând o tradiţie a Fanfarelor Militare, prezentă în Dej din 1933.
fanfara2_800x499

Unii dintre cei 17 instrumentişti ai fanfarei şi-au început cariera cu mulţi ani în urmă, fiind muzicieni cu o excelentă pregătire, absolvenţi ai Şcolii Militare de Muzică din Bucureşti.
Ziua-Unirii-Dej-2

scoala Cei tineri, mai de curând cooptaţi în ansamblu fac de asemenea paşi spre profesionalizare, fiind cursanţi în anul trei la Şcoala Populară de Arte „Tudor Jarda” din Cluj, secţia Instrumente de Fanfară. Expert coordonator al secţiei, care îşi desfăşoară activitate la Dej, este acelaşi Vasile Sima Minea.

Ziua-Europei-Dej-1Trecerea fanfarei „în civilie” a avut şi are menirea să cultive frumosul, făcând educaţie muzicală printr-un repertoriu variat, în concertele susţinute cu diferite ocazii – în parcuri şi locuri de agrement, la parade şi ceremonii, la sărbători şi festivaluri şi numeroase alte împrejurări – în faţa unui public chemat să aprecieze valoarea acestui domeniu artistic. Recitalurile oferite, acasă şi în ţară, cu un repertoriu bogat ce cuprinde marşuri militare pentru fanfară, muzică de promenadă, cântece patriotice şi ostăşeşti, fantezii sau melodii din toate zonele ţării, au adus aprecieri de excepţie cu fiecare prilej. Diplomele de excelenţă decernate fanfarei „pentru clipele de înaltă simţire naţională şi artistică pe care le transmite ascultătorilor”, „pentru excepţionala valoare interpretativă şi promovarea repertoriului muzical de fanfară, la cel mai înalt nivel artistic” sunt dovada că Fanfara Reprezentativă a Municipiului Dej constituie o perlă a muzicii în domeniu.
Comemorare-Raoul-Sorban-4-septembrie-2012-Bustul-oÎn 2006, cu prilejul comemorării compozitorului dejean Guillelm Şorban, marele maestru, compozitor şi dirijor, Constantin Arvinte a adus elogii fanfarei considerând-o „o privelişte muzicală plăcută, cu un comportament expresiv din punct de vedere armonic şi ritmic”. Domnia sa a făcut cadou, în exclusivitate, fanfarei dejene suita – „Plaiuri transilvane” şi i-a dedicat melodiile ardeleneşti, special orchestrate pentru acest gen de muzică: „Până-mi trag o horincă” (doină), „Purtata de la Cluj”, „Cântec de nuntă” (cântec la mireasă), „Cântec de pahar”, „Hârţagu” şi „Haţegana lui Ţitruş”. Aprecierile maestrului Constantin Arvinte onorează întreg oraşul şi constituind elementele „blazonului” Fanfarei Reprezentative a Municipiului Dej.

18061513804_7ba639494f_k_800x592

Prezentă la toate manifestările de excepţie din oraş şi organizatoare a unui „Festival de Fanfară” începând cu anul 2010, Fanfara Reprezentativă a Municipiului Dej a împlinit anul acesta zece ani de existenţă şi intensă activitate în cadrul Casei Municipale de Cultură. Pentru toate acestea îi dorim fanfarei, şi instrumentiştilor ei, „La mulţi ani!” cu aprecierile şi mulţumirile noastre pentru toate momentele de bucurie solemnă sau de relaxare pe care ni le-au oferit de-a lungul anilor.

jurist Marius Pugna,
Directorul Direcţiei de Cultură, Primăria Dej

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*