1 Decembrie la Dej

1 Decembrie la Dej

DSCF4146_800x578 DSCF4142_800x600

În municipiul Dej, manifestările dedicate sărbătoririi Zilei Naţionale a României, au debutat cu o slujbă de pomenire la bustul cardinalului episcop greco-catolic Iuliu Hossu, cel care, din însărcinarea Marelui Sfat Naţional Român a dat citire, la 1 Decembrie 1918, „Declaraţiei de la Alba-Iulia”, în faţa celor 100.000 de participanţi. Declaraţie pe care, împreună cu episcopul Miron Cristea, viitor patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Alexandru Vaida-Voievod şi Vasile Goldiş, a dus-o apoi la Bucureşti, în Parlamentul României şi Regelui Ferdinand.

DSCF4143_800x538

Momentul festiv s-a încheiat cu interpretarea colindei preferate a cardinalului, „Când încă prunc era Iisus”, în interpretarea corului Bisericii „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” (dirijor, Kinga Nan-Farcaş) şi depuneri de coroane din partea armatei şi instituţiilor civile dejene.

1

În continuare, programul manifestărilor s-a desfăşurat la Monumentul Unirii din Piaţa Bobâlna şi a cuprins: intonarea Imnului Naţional, alocuţiunea rostită de primarul municipiului Costan Morar, o slujbă religioasă oficiată de protopop Ioan Buftea şi un sobor de preoţi, urmată de depuneri de coroane şi Defilarea Gărzii de Onoare. Un montaj de cântece şi versuri patriotice întitulat „1 Decembrie” a încheiat programul consacrat împlinirii a 97 de ani de la Marea Unire. Organizat de Primăria Dej şi Garnizoana Dej, evenimentul s-a bucurat de prezenţa deputatului Cornel Itu, reprezentanţilor Consiliului Local şi Consiliului Judeţean, instituţiilor şcolare şi administrative şi, în pofida vremii nefavorabile, a numeroşi cetăţeni ai municipiului.

M.V.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*