Cornel Itu: „Legii salarizării unice este necesară unei administraţii eficiente”

Cornel Itu: „Legii salarizării unice este necesară unei administraţii eficiente”

foto-cornel-itu Guvernul a finalizat bugetul pe 2016, cuprinzând în conceperea sa toate majorările salariale promovate de Guvernul Ponta şi adoptate de Parlamentul României reușind, totodată, să se încadreze în deficitul bugetar de 3% impus de Comisia Europeană. Cu toate acestea, potrivit afirmaţiilor vicepremierului Vasile Dîncu, noul Executiv ezită să promoveze proiectul Legii salarizării unitare, arătând că, prin construirea bugetului, cu un deficit bugetar de 2,98% din PIB, nu există spațiul fiscal pentru adoptarea acesteia.
Pe de altă parte însă, PSD, prin vocea liderului său, Liviu Dragnea, a precizat că intenţionează să treacă prin Parlament proiectul legii salarizării unitare înainte de sărbători, respectiv până la sfârșitul sesiunii parlamentare din decembrie, situaţie care ar obliga Guvernul să includă legea în bugetul de stat pe 2016, lege care umează să fie aprobat de Legislativ în următoarele săptămâni.
Referitor la acest aspect, deputatul Cornel Itu, unul dintre coiniţiatorii proiectului, a făcut câteva precizări privind necesitatea, dar şi importanţa adoptării legii, inclusiv despre intenţiile PSD legate de aceasta.
Astfel, potrivit deputatului dejean, Legea salarizării unice este o prioritate pentru social-democraţi, fiind un proiect gândit şi elaborat de Ministerul Muncii în guvernarea Ponta, în colaborare şi prin consultări serioase cu sindicatele şi cu autorităţile publice locale şi centrale.

„Este de dorit ca actualul guvern să aibă maturitatea de a susţine această lege atât de necesară unei administraţii moderne şi eficiente. Nu putem avea oameni dedicaţi muncii şi carierei în sistemul public dacă sînt prost plătiţi şi dacă nu li se recunosc meritele printr-un sistem coerent şi corect de evaluare. PSD a făcut demersuri susţinute, a iniţiat şi a sprijinit legi pentru a repara dezastrul lăsat în urmă de Guvernul Boc, când medicii, profesorii, poliţiştii, funcţionarii publici, cercetătorii, respectiv toţi angajaţii de la stat, au fost crunt loviţi cu tăieri salariale, de sporuri. Faptic, aceşti oameni nu au pierdut doar 25% din salarii, ci mult mai mult, aproape de 40%. Dacă mai luăm în calcul şi majorarea TVA la 24%, vom avea un tablou complet al sărăcirii sistematice a celor care au lucrat şi lucrează în sectorul public. Apoi, ne mirăm că avem angajaţi demotivaţi sau că tinerii nu se îndreaptă spre locurile de muncă din sistemul de stat.” – a specificat Cornel Itu, într-un interviu acordat cotidianului „Făclia”, argumentând că:

”Este nevoie de o nouă grilă de salarizare, după modelul proiectului pregătit de Ministerul Muncii, cu cinci clase de salarizare, respectiv: persoanele necalificate, care să beneficieze de un salariu minim brut de 1.200 de lei; persoane cu studii medii/şcoli profesionale fără bacalaureat; persoane cu studii medii cu bacalaureat; persoane cu studii superioare de scurtă durată (asistent medical, arhivar, grefier); persoane cu studii superioare de lungă durată (medic, profesor, preşedintele, înalţi demnitari, cu prag de salarizare maxim de 22.000 de lei). Totodată, e necesară o reglementare privind cele trei puteri în stat: executivă, legislativă şi judecătorească, în sensul în care acestea să aibă un nivel salarial egal. E nevoie de un sistem unitar şi echitabil privind retribuţiile în sectorul de stat şi de un raport clar între salariul minim şi maxim. Altfel nu vom avea o administraţie performantă, respectiv servicii publice de calitate. Există o legătură evidentă între calitatea serviciilor publice şi aceste alocări bugetare. Vrem medici dedicaţi, profesori buni, funcţionari competenţi? Primul pas este să îi plătim cum se cuvine. Vrem să îi păstrăm pe cei care au rămas în slujba României, să ne îngrijească atunci cînd sîntem bolnavi, să ne educe copiii şi să ne ofere serviciile publice de care are nevoie orice cetăţean? Trebuie să îi motivăm financiar şi să le recunoaştem meritele profesionale” – a mai precizat deputatul Cornel Itu.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*