Eveniment coral la Biserica „Sfânta Treime” din Dej

Eveniment coral la Biserica „Sfânta Treime” din Dej

Biserica „Sfânta Treime” din cartierul Dealul Florilor a găzduit luni, 7 decembrie, un concert susţinut de o parte din membrii Coralei „Armonia” din Constanța, avându-l ca dirijor pe arhid. Iulian Ion Dumitru.Concertul a fost binecuvântat în deschidere de Înaltpreasfințitul Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, după care a urmat un minirecital oferit de un grup de colindători de la Şcoala Gimnazială Chiuiești, grup pregătit şi condus de profesorii Ioan Georgiu şi Pompiliu Alexandru Petruş.

DSC_0938-1024x681 DSC_0951-1024x681

În prezenţa Înaltpreasfințitului Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, protopopului Ioan Buftea, reprezentanţii administraţiei locale şi un public numeros, corala a interpretat colinde, cântece patriotice și doine, din repertoriul național și internațional. La finalul concertului, părintele paroh Teodor Mureșan, în calitate de gazdă, a mulțumit credincioșilor pentru prezenţa lor la acest remarcabil eveniment, precum şi Primăriei Dej şi Protopopiatului Ortodox Dej pentru susţinerea în organizarea unei asemenea manifestări cultural-religioase.

DSC_0879-1024x681 DSC_0875-1024x681

Aparţinând Arhiepiscopiei Tomisului, Corala „Armonia” a luat fiinţă în anul 2001, la Seminarul Teologic Tulcea, acolo unde i-au fost puse bazele de către Iulian Dumitru, un tânăr teolog din Prahova. După doi ani în care a funcţionat la Tulcea, corala a intrat sub tutela Arhiepiscopiei Tomisului. Dirijorul Iulian Dumitru este absolvent al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii „Ovidius” Constanţa, inclusiv al secţiei de Artă sacră, specializarea muzică religioasă.

DSC_0903-1024x681

De la un nucleu de 8-10 membri, corala numără în prezent 30 de membri, clerici, studenţi sau absolvenţi de Teologie. Iniţial, corul a fost unul religios, dar în timp, repertoriului de muzică sacră i s-a adăugat şi cel de folclor, cuprinzând atât melodii populare reprezentative pentru fiecare zonă din ţară, cât şi prelucrări folclorice semnate de marii noştri compozitori.
Vocile puternice, melodioase, cu un timbru aparte bisericesc, puse în valoare individual sau în cor, s-au reunit în mod fericit astfel că, desemnarea Coralei „Armonia” în iulie 2014 ca „cel mai bun cor bărbătesc din lume”, în cadrul celei de-a VIII-a ediţii a Festivalului World Choir Games, desfasurată la Riga, în Letonia, nu a fost o surpriză. A fost un titlu binemeritat care a reconfirmat profesionalismul corului medaliat deja la festivalurile din Cincinatti (SUA) şi Graz (Austria) şi, totodată, o recunoaştere internaţională a frumuseţii muzicii româneşti.

DSC_0949-1024x681

M.V.

Foto: Protopopiatul Ortodox Dej

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*