Hanuka – „Sărbătoarea luminilor”, la Sinagoga din Dej

Hanuka – „Sărbătoarea luminilor”, la Sinagoga din Dej

Miercuri, 9 decembrie, Comunitatea Evreiască din Dej s-a reunit în Marea Sinagogă pentru a se bucura alături de prieteni, invitaţi şi coreligionarii sosiţi din Beclean şi Bistriţa, de Sărbătoarea Luminii – Hanuka, celebrată de poporul evreu, timp de opt zile din 6 – 14 decembrie (după anul ebraic 5776, din 25 Kislev până în ziua de 3 luna evreiască Tevet).

1_800x577 DSC_1096_800x533

Sărbătoare de suflet a tuturor evreilor, Hanuka a fost onorată la Dej de prezenţa domnilor Eduard Kupferberg, directorul Cancelariei Rabinice a Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România şi Emanuel Pusztai, un virtuoz pianist şi cantor itinerant pentru comunităţile evreieşti din Transilvania, alături de preşedintele comunităţii evreilor dejeni, Mişu Rosenberg, primarul Costan Morar, viceprimarul Aurelian Mureşan şi consilierul local Nelu Anca, preşedintele Asociaţiei „Porţi către suflet”.

3 2

După un scurt program muzical oferit de formaţia „Nota” şi soliştii Petra şi Marin Grad, o prezentare a semnificaţiei sărbătorii Hanuka şi cuvintele rostite de primar şi viceprimar, conform tradiţiei, au fost aprinse cele 4 lumânări aşezate în hanukia, corespunzând celei de a patra zi a sărbătorii. O scurtă rugăciune, urmată de urările „Hag Chanukah Sameach!” şi „Crăciun Fericit” (cele două sărbători fiind apropiate ca dată), au încheiat o reuniune în care, dincolo de credinţe şi confesiuni, dorinţa de a trăi în pace, înţelegere şi în lumină a fost adevăratul liant sufletesc.

DSC_1151

Celebrând victoria evreilor conduşi de Iudah Macabeul, fiul lui Matatias, asupra grecilor sirieni în 165 î. Hr. şi purificarea Templului, sărbătoarea (Hanuka în ebraică înseamnă „inaugurare”) împleteşte istoria cu legenda. Potrivit legendei, atunci când Judah şi oamenii lui au eliberat Ierusalimul, primul lucru pe care l-au făcut, a fost să deschidă din nou Templul preschimbat într-un loc de rugăciune pentru zeii greci. După ce au curăţat Templul, au vrut să aprindă din nou Menora, lampa sfântă, dar nu au găsit decât un mic vas, cu ulei suficient să ardă în lampă doar o singură zi. Au aprins totuşi lampa şi, ca o minune, uleiul a ţinut de 8 zile, timpul necesar pentru producerea de ulei proaspăt.
DSC_1173Această lumină, care nu s-a stins, simbolizează spiritul evreiesc, iar uleiul care nu arde este puterea de a-l menţine. Este şi sensul miracolului de Hanuka, sărbătoare prin care reînvie mereu adevărata credinţă, cea care nu se stinge niciodată.

Ceremonia sărbătorii are loc în special acasă, în familie, dar și în sinagogi. Totodată, exista obiceiul ca sfeșnicul hanukia să fie așezat în pragul ușii sau la fereastră, o cale pentru evrei de a împărtăși bucuria sărbătorii cu restul comunității în mijlocul căreia trăiau. Şi, chiar dacă astăzi, sfeşnicele nu se mai pun în ferestre, cel puţin la Dej, bucuria acestei sărbători a fost pe deplin împărtăşită de toţi cei prezenţi în Marea Sinagogă.

1 DSCF4277

M. Vaida
Foto: Zoltan Oprisan

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*