Restaurantul „Dacia”, un monument istoric din centrul Dejului

Restaurantul „Dacia”, un monument istoric din centrul Dejului

Strada 1 Mai, numărul 1 are o poveste „cu parfum” de istorie veche. Aici funcționează unul dintre primele restaurante de lux din Transilvania: Restaurantul „Dacia”. Acesta reprezintă de fapt un monument istoric relevant pentru o fostă capitală de judeţ, făcând parte dintr-un complex de trei clădiri construite în anul 1899 din fondurile Mănăstirii Franciscane.

68589_10151531932643389_2052288643_n

Ansamblul de trei clădiri a fost construit pe terenul mănăstirii din imediata vecinătate a bisericii franciscane, printr-un „împrumut de 235.000 de forinti, luați de la Comitat în vederea construirii unor case în locurile virane din partea de sud și în partea dinspre centrul orașului”, scrie istoricul Kadar Jozsef în „Monografia Comitatului Solnoc-Dăbâca” în 1901.
Complexul în sine, cu o istorie bogată, a suferit în timp unele modificări, schimbări de proprietari și de destinație anumite spaţii fiind folosite ca restaurant, cafenea sau magazine.

936953_10151530301183389_1197505759_n

În 1839 la Dej s-a înfiinţat primul social club al oraşului, constituit de elita masculină a „intelighenţiei” locale, numită „Casina Română”.   Inițial a funcționat în incinta restaurantului „Europa”, din piața centrală a orașului, ca mai apoi să se mute în noul sediu, în data de 1 mai 1899.
Odată cu mutarea în noul sediu, Casina Română a devenit una dintre cele mai active asociaţii din viața social-culturală a orașului. În cadrul ei a fost inființată prima instituție bancară din zonă, cu o componentă socială considerabilă, în dezvoltarea comunității: înființarea unei grădinițe, unei biblioteci şi unui muzeu, activități susținute prin acțiuni caritabile, organizarea de spectacole etc. Biblioteca pe care o deținea cuprindea peste 2500 de volume, accesibile oricărui cetățean.

Un alt corp al acestui complex de clădiri, la data la care a fost dat în folosință a găzduit Jandarmeria Comitatului, iar mai târziu, în anii socialismului Liceul Econimic Dej. Ulterior a devenit corpul B al Colegiului Național ”Andrei Mureșanu”. Clădirea, construită între anii 1892-1895, este reprezentativă pentru arhitectura sfârșitului de secol XIX, fiind una de inspirație clasică, etalând ancadramente ale ferestrelor cu cornișe specifice, intrări de tip portic, asize la parter și placarea cu cărămidă tip clingherit la nivelul etajului.

În ce priveşte actualul restaurant, acesta a păstrat multe din elementele decorative iniţiale. Pardoseala din mozaic cu chenar circular şi motiv vegetal simetric a fost înlocuită cu granit, însă pereţii şi tavanul au păstrat nealterat stucatura originală.

426733_10151588569478389_202838377_n„Trecerea de la geometria cilindrică a pereţilor la secţiunea circulară a tavanului se face treptat cu ajutorul unei frize decorative, tavanul fiind îmbogăţit cu profile în bandă pe traseu circular. Cromatica folosită aduce o structură aurită cu suprafeţe adiacente vopsite în roşu veneţian şi zone de câmp zugrăvite în bej”, preciza  istoricul Kadar Jozsef în „Monografia Comitatului Solnoc-Dăbâca”.

Datorită valorii sale artistice și afective, precum și a semnificației sale istorice, localul și-a găsit în timp identitatea în peisajul din ce în ce mai agresat al spațiului urban central căruia îi aparține, Piața Bobâlna.Restaurantul „Dacia” este cu siguranță cel mai cunoscut local din oraș, care în pofida vremurilor a reușit să-și păstreze profilul, chiar dacă de-a lungul timpului a avut mai mulți ”proprietari”.

DSC_3650-808x539

În urmă cu doi ani, ”Dacia” a trecut printr-un amplu proces de transformare și reabilitare. Noul proprietar a păstrat arhitectura localului, recuperând cât mai mult din memoria și istoria acestui loc. Acest melanj de nou-vechi este piesa de rezistența a conceptului de ansamblu în care ambele aspecte au realizat un echilibru de formă și culoare, texturi și materiale, totul grafat pe sentimentul de apartenență și recuperarea spiritului locului.

Restaurantul „Dacia” se definește astăzi prin lux, rafinament și extravagață, iar lucrările care au dus la transformarea sa au trebuit să facă față unor exigențe deosebite, statutul de monument istoric al locației impununând aceste pretenții.

Ioana Jeler

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*