În aşteptarea Crăciunului, Gherla a fost în sărbătoare cu prilejul celei de a doua ediţie a Galei colindelor tradiţionale „Pe la noi de sărbători”. Proiectul a fost demarat de Constantin şi Maria Marinela Istici în decembrie 2013, cu ocazia împlinirii celor 20 de ani de activitate de către grupul folcloric „Zestrea”- „Colindiţa”, iar numele festivalului a fost dat de albumul de colinde, lansat cu această ocazie jubiliară de ansamblul gherlean.
Gala din acest an, desfăşurat în sala arhiplină a Casei Municipale de Cultură Gherla a fost prezentat de Constantin Istici şi a reunit 11 grupuri, sosite din toate părţile judeţelor Cluj, Maramureş şi Bistriţa-Năsăud, respectiv: „Zestrea” – „Colindiţa” condus de Constantin Istici, „Flori de cântec românesc” din Baia Mare cu interpreţii Vasile Pop, Radu Pop, Malvina Madar Iederan, Mărioara Pop şi Onişor Pop; „Ţibleşul” din Spermezeu (Bistriţa-Năsăud) condus de Alexandru Deneş: „Colindătorii din Poieni”, grup coordonat de Ionel Pop; „Horitorii de la Gherla” aparţinînd Şcolii Populare de Arte „Tudor Jarda”, clasa prof. Marinela Zegrean-Istici; „Tradiţii Someşene”, tot a Şcolii Populare de Arte „Tudor Jarda, clasa prof. Felix Gălan, Dej, „Olpretul” din comuna Bobîlna, grup condus de Gabriela Molnar şi Adina Vescan; Grupul familiei „Mînecan” din Gherla, Grupul familiei „Micu” din Mintiu Gherlii, „Horitorii de la Orman” conduşi de Victoria Roman, „Colindătorii din Chiuieşti” îndrumaţi de prof. Ioan Giorgiu şi Alexandru Petruş şi Grupul „Colindăm la gazde bune” condus de Ioana Breda Morar – CJCPCT cu interpreţii Ioana Breda Morar, Radu Lazăr, Andreea Ciupe, Raul Oltean, Iulia Bucur, Alina Ceuca, Grigore Sâmboan, Ioana Şteţco, Mădălina Mârza şi Adrian Urs. Un program deosebit de bogat şi variat, cu un repertoriu sărbătoreasc, care a încântat inima spectatorilor, organizat de Primăria Municipiului Gherla şi Consiliul Judeţean Cluj, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj.
La finalul spectacolului, care a durat aproape trei ore, avându-i în scenă pe Constantin Istici, Marius Călin Sabo – primarul Municipiului Gherla, şi pe directoarea Centrului Judeţean pentru Cultură Cluj, Maria Marinela Istici, un cuvânt de rugăciune şi binecuvîntare a venit din partea părintelui paroh Aurel Mureşan. Colinda „Ce vedere minunată” s-a ridicat din sutele de voci, colindători şi public cântândla unison într-o atmosferă cu adevărat sărbătorească.
Foto: Ioan Moldovan