Ce aduce bun şi rău majorarea salariului minim pe economie ?

Ce aduce bun şi rău majorarea salariului minim pe economie ?

Guvernul a stabilit în şedinţa de ieri, 30 decembrie, să majoreze salariul minim pe economie de la 1.050 de lei la 1.250 de lei începând cu 1 mai, după mai multe runde de negocieri cu sindicatele şi patronatele. În timp ce sindicaliştii au cerut majorarea salariului minim de la 1 ianuarie, patronatele au susţinut varianta Executivului.

bani1


Efecte pentru economie şi piaţa muncii

Creşterea salariului minim pe economie va reduce fenomenul muncii „la negru“. Este bine cunoscut faptul că o parte dintre angajatori îşi plătesc salariaţii „în acte“ cu minimul pe economie şi diferenţa este acordată „în plic“ – sumă pentru care nici angajatul şi nici angajatorul nu plătesc impozit şi contribuţii sociale – adică evaziune fiscală. Astfel, se reduce concurenţa neloială dintre angajatorii cei care acordă salariul integral în acte şi plătesc toate taxele aferente şi cei care plătesc angajaţii „la negru“. Efectele asupra bugetului de stat vor fi pozitive, din două motive: pentru bugetari salariile au fost deja majorate peste nivelul minim din prezent – 1.050 de lei, iar încasările la bugetul statului vor fi mai mari din impozitele pe venit, iar la bugetul de asigurări sociale – din încasări mai mari de contribuţii – sănătate, pensii şi şomaj.

Efecte pentru angajaţi

Angajaţii plătiţi în prezent cu salariul minim pe economie se vor bucura de o creştere a veniturilor odată cu intrarea în vigoare a Hotărârii de Guvern. Astfel, dacă un angajat este plătit în prezent cu salariul minim pe economie şi rămâne „în mână“ cu 777 de lei, de la 1 mai va încasa un salariu net de 917 lei. Rezultă o creştere a veniturilor cu 18%. În plus, dacă până în prezent, să presupunem, angajatul încasa salariul minim „în acte“ şi o altă sumă „la negru“, venituri pentru care nu se plăteau impozit şi nici contribuţii sociale, odată cu majorarea salariului minim există posibilitatea ca acesta să nu mai fie plătit „la negru“ şi să achite contribuţii (inclusiv pentru pensie) la nivelul întregului venit încasat. În condiţiile în care angajatul va încasa un salariu mai mare, cu costuri suplimentare pentru angajator, există posibilitatea ca acesta din urmă să facă unele disponibilizări. În această situaţie, îşi vor păstra locul de muncă cei mai productivi dintre angajaţi.

Efecte pentru angajatori

Angajatorii sunt cei care, cel puţin pe termen scurt, vor avea de suferit pentru că vor suporta costuri suplimentare pentru creşterea salariilor. Cei care nu vor putea susţine această creştere a costurilor ar putea recurge la disponibilizări. În prezent, costul total al angajatorului pentru plata unui salariu minim este de 1.292 de lei, urmând ca acesta să crească la 1.538 de lei după majorarea salariului minim la 1.250 de lei. Pentru angajator, majorarea salariului minim va însemna un cost suplimentar de 246 de lei pentru fiecare angajat plătit la nivelul minim.

Citeste mai mult: adev.ro/o06hou

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*