Am văzut: SALONUL ANUAL DE ARTĂ
Muzeul de Artă Cluj-Napoca
17 decembrie 2015– 10 ianuarie 2016
„Salonul anual de artă” se bucură de participarea tuturor secţiilor de creaţie ale UAP Cluj – pictură, sculptură, grafică, foto-video-artă ambientală, design, ceramică, artă textilă.
Artişti din toate generaţiile şi de cele mai diverse orientări, artişti care ne oferă, şi la ediţia 2015/2016 a Salonului Anual de Artă al UAP, Filiala Cluj, un spectacol fascinant – poate cel mai complex din ultimii ani –, iniţiindu-ne în tehnica decriptării acelei inefabile poetici a formelor, tonurilor, abordărilor şi iubirilor lor pentru MAREA ARTĂ, îşi aduc astfel, plini de speranţă, ofranda. Din acest punct de vedere, dăruirea şi pasiunea artiştilor reprezintă doar două repere exemplare, de neclintit. În aşteptarea unor spaţii expoziţionale adecvate – a căror lipsă se acutizează cu fiecare an care trece –, inutil să mai spunem că o implicare mai eficientă din partea forurilor locale de cultură (şi a altor foruri), a presei scrise şi audio-vizuale, a iubitorilor de artă în susţinerea artei profesioniste ar contribui la afirmarea cetăţii noastre drept centru al culturii, de primă importanţă la nivel de ţară, capabil să răspundă cerinţelor unui oraş ce se doreşte Capitală Culturală Europeană.
Fără decalaje şi stridenţe şi, totuşi, atît de unitară în diversitate, actuala expoziţie ne spune răspicat că mai avem desenatori şi portretişti de calibru, pictori ce stăpînesc la superlativ arta compoziţiei şi a voluptăţilor cromatice din peisaje ori naturi statice, sculptori care au în vîrful defetelor arta modelajului, cioplitului, a aşezării volumelor în spaţiu pînă în zona instalaţiilor, artişti din sfera artelor decorative cu importante premii la activ, graficieni şi designeri de calibru, alături de tineri de certă perspectivă, formaţi, în anii din urmă, în cadrul a ceea ce a devenit atît de apreciata „Şcoală de la Cluj”.
Mai mult pe: http://goo.gl/3euj96
Am citit:
Pianul mecanic de Kurt Vonnegut Jr.
Editura Art, 2015
Vă recomand să citiţi Pianul mecanic după care să vă imaginaţi un atac ciber-terorist care ar putea să însemne sfârşitul unei civilizaţii controlată de computer, sfârşitul tuturor celor dependenţi de actuala tehnologie. Imaginaţi-vă oraşe scufundate în beznă, lifturi blocate, trenuri deraiate, avioane prăbuşite, centrale nucleare distruse etc, etc. După care, mai faceţi un exerciţiu de imaginaţie pentru a vedea cine vor fi supravieţuitorii. Boşimanii din Kalahari, triburile din Amazonia, mongolii din deşertul Gobi? Oricum, „profeţia – ne linişteşte Kurt Vonnegut Jr. – e o treabă ingrată şi istoria ştie să ne arate care sunt, privind în urmă, soluţiile foarte logice la nişte dezastre îngrozitoare”.
Kurt Vonnegut Jr. a studiat chimia şi biologia la Cornell University şi Carnegie Institute, fiind însă cunoscut, mai puţin pentru studiile sale ştiinţifice şi mai mult pentru romanele sale. Se înrolează în armată în 1942. Luat prizonier la Dresda, în 1945, este supraviețuitor al bombardamentului asupra orașului, experienţă care îi inspiră romanul Abatorul cinci sau Cruciada copiilor: Un dans obligatoriu cu moartea (1969). În 1952 publică Pianul mecanic după care, se dedică în exclusivitate scrisului. În 1959 îşi publică al doilea roman, Sirenele de pe Titan, apoi Leaganul pisicii (1963), Fii binecuvântat, domnule Rosewater sau Nu strica orzul pe gâște (1965), Mama Noapte (1966), Micul dejun al campionilor sau La revedere, trista zi de luni (1973), Bufoniada sau Gata cu singurătatea! (1976), Deținutul (1979), Dick Ochi-de-mort (1982), Galapagos (1985), Barbă Albastră (1987), Hocus-Pocus (1990), Cutremur de timp (1997). Printre volumele sale de povestiri se numără Bun venit printre maimuțe (1968), Canarul din cușca pisicii (1961) şi Tabachera din Bagombo (1999).
Kurt Vonnegut Jr. s-a stins din viaţă la 12 aprilie 2007.
http://blog.okian.ro/2015/12/21/lumea-ca-un-pian-mecanic/
Cartea poate fi comandată la www.okian.ro si este livrabil imediat.