Soarta Sortilemn, între informare şi dezinformare

Soarta Sortilemn, între informare şi dezinformare

Într-un interviu acordat jurnalistei Maria Man, de la Transilvania Reporter, directorul general Sortilemn, dr. ing. Marius Giurgiu, explică cum s-a creat „boom-ul” mediatic care a declanşat panica printre angajați fabricii și locuitorii oraşului Gherla. Aceasta a precizat că există un risc real, deoarece Regia Națională a Pădurilor a scumpit costurile materiei prime (problemă cu care se confruntă toate fabricile de mobilă din țară, nu doar Sortilemn), dar că de aici și până la existenţa unui plan concret care să se aplice din martie 2016, este cale lungă.

sortilemn

Cum a ajuns Sortilemn la „breaking news”

Cum s-au petrecut lucrurile și ce informații au ajuns de fapt în presă? Marius Giurgiu susține că a avut o discuție cu un corespondent Mediafax în cadrul căreia a stabilit un interviu, întrucât în momentul în care a fost sunat se afla într-o ședință. Corespondentul nu a revenit.

Cu toate acestea, pe 11 ianuarie 2016 a apărut o știre care anunța intrarea în somaj tehnic a peste 900 de angajați ai grupului, știre care cita reprezentanții companiei:

„Din lipsă de materii prime cauzată de vânzarea de masă lemnoasă de către Regia Naţională a Pădurilor cu preţuri majorate nejustificat, vom fi nevoiţi să trimitem, în luna martie, în şomaj tehnic peste 900 de angajaţi. Acest lucru va afecta direct şi alţi întreprinzători locali care ne furnizează diverse materiale şi servicii şi care, la rândul lor, vor trimite în şomaj tehnic alte 50 de persoane. Activitatea de bază se va putea relua probabil doar în luna octombrie, dacă se vor lua măsuri de către Guvern. Problema mai gravă este că avem comenzi de onorat şi, în acest context, există riscul să pierdem clienţii care vor merge în ţări cu stabilitate în acest domeniu”, a afirmat conducerea companiei, potrivit Mediafax.

La o zi după apariția știrii în Mediafax, știre preluată ulterior de mai multe site-uri, reprezentanții Sortilemn au ținut o conferință de presă pentru a clarifica lucrurile şi pentru a infirma informațiile apărute. Transilvania Reporter precizează că, deși site-urile care au preluat citatul au avut în cadrul textelor trimiteri web către știrea originală semnată de Mediafax, aceasta nu a mai putut fi găsită pe site-ul agenției nici în ziua respectivă (11 ianuarie), nici zilele următoare.

Marius Giurgiu
Marius Giurgiu
Conform directorului, citatul a fost preluat din scrisorile trimise de companie Primăriei Gherla, Consiliului Județean și Prefecturii: „Am trimis aceste scrisori pentru a le cere autorităților locale să ne facă cunoscută cauza. Noi am prezentat riscurile. Bineînțeles că nu vom sta pe loc până în momentul în care Regia Națională a Pădurilor va rezolva această problemă. Deja este luna ianuarie și noi nu știm care e prețul la masa lemnoasă. Până acum aflam acest lucru în noiembrie sau decembrie. Exploatarea forestieră se relizează până în martie și se reia în octombrie. Deja am pierdut o lună. Nu am cerut ajutor, subvenții, ci doar să rămână prețurile de anul trecut la care să se adauge rata inflației. Speciile lemnoase pe care le folosim noi vor fi cu 70% mai scumpe ca anul trecut. Problema nu e doar a noastră, e o problemă națională”, a explicat directorul pentru Transilvania Reporter.

Pe 13 ianuarie a avut loc la București o conferință în cadrul căreia reprezentanții Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România, Asociației Forestierilor din România, Nostra Silva și alte organizații au expus problemele cu care se confruntă producătorii din România, în speranța că acestea își vor găsi rezolvarea.

„Partea cu masa lemnoasă este o problemă reală care există și care poate să ducă la un blocaj și în jurul căreia există foarte multe discuții și presiuni la nivel național pentru a se rezolva, drept pentru care nu negăm problema în sine. În presă a fost planificat deja un șomaj tehnic din martie până în octombrie ceea ce e absurd pentru că noi avem stoc la unele materii prime pe cinci-șase luni. În cel mai rău caz o să deschidem importurile. De afectat ne afectează, pentru că prețurile mari afectează toate produsele” – a reiterat cele spuse şi în cadrul conferinţei de presă, directorul Marius Giurgiu.

Sortilemn în atenţia Prefecturii Cluj

Vineri, 15 ianurie, în prezenţa prefectului judeţului Cluj, Gheorghe Ioan Vuşcan, în Sala mare a Palatului Administrativ Cluj, s-a desfăşurat şedinţa de lucru a Comisiei de Dialog Social. Tema principală a discuţiilor a fost analizarea problemelor cu care se confruntă S.C. Sortilemn S.A. din municipiul Gherla şi intenţiile conducerii privind trecerea în şomaj tehnic a circa 900 de angajaţi. La şedinţă, alături de membrii Comisiei de Dialog Social, au participat: senatorul Marius Nicoară, directorul general al S.C. Sortilemn S.A., Marius Giurgiu, directorul Direcţiei Silvice Cluj, Dorel Oros şi reprezentanţii autorităţilor locale din municipiul Gherla.

prefectura prefectura 2

Potrivit comunicatului remis presei de către Instituţia Prefectului – Judeţul Cluj, în urma dialogului purtat şi apreciat de participanţi ca fiind unul pozitiv, managerul firmei de prelucrarea lemnului din Gherla s-a angajat să identifice soluţii pentru evitarea trecerii în şomaj tehnic a angajaţilor, inclusiv aprovizionarea cu material lemnos din import, în funcţie de desfăşurarea, la finalul lunii ianuarie, a licitaţiei organizată de Direcţia Silvică Cluj.
De asemenea, au fost exprimate o serie de puncte de vedere faţă de cadrul legislativ, în special de modificare a Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică. S-a convenit că aceste propuneri să fie formulate şi argumentate de către reprezentanţii Confederaţiei Patronale din Industria României CONPIROM şi Direcţia Silvică Cluj, urmând ca Instituţia Prefectului-judeţul Cluj să le transmită structurilor guvernamentale de resort.

SortilemnReamintim că grupul de firme Sortilemn Gherla, din care fac parte SC Sortilemn SA, SC Becker România SRL și SC CH Industrial Prod SRL, activează în domeniul prelucrării superioare a lemnului în mobilier, 99% din producție fiind destinată exportului în țări precum Norvegia, Suedia, Germania, Canada. Firmele au, în total, un număr de 1.570 de angajați.

Pentru edificare vă invităm să citiţi şi interviul publicat în Transilvania Reporter: http://goo.gl/zNLm1f

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*