Ciorba am împrumutat-o de la turci. Sau cel puțin denumirea ei, care vine din cuvântul turcesc “çorba” (pronunțat, evident, ciorba). Ardelenii îi zic „zamă”, pe când moldovenii au adoptat termenul vecinilor ruși și ucrainieni: borș (chiar dacă în ucraineană borșul denumește cu totul altceva). O ciorbă nu-i ciorbă dacă nu-i înăcrită. Dacă în alte zone ale țării ciorbele se acresc cu oțet, moare de varză, zeamă de lămâie, aguridă sau corcodușe verzi, moldovenii sunt consecvenți: ei acresc borșul (adică ciorba) tot cu borș (zeama acră rezultată la fermentarea tărâțelor opărite).
Până una alta însă, dacă v-aţi săturat de ciorbele mai mult decât clasice, n-ar fi rău să încercaţi şi
Ciorba turcească de linte. Este foarte gustoasă, sănătoasă şi hrănitoare, lintea fiind o importantă sursă de proteine şi fibre, care ajută la scăderea colesterolului.
Ingrediente:
– o cană de linte roșie;
– o ceapă tăiată mărunt;
– un morcov tocat mărunt;
– 2 caței de usturoi tăiați fin;
– 2-3 roșii făcute piure;
– 3 linguri de ulei de măsline;
– o jumătate de linguriță de chimen;
– o jumătate de linguriță de boia iute;
– sare şi piper după gust.
Mod de preparare:
1. Se pune lintea la înmuiat cu o oră înainte de preparare.
2. Se încinge uleiul în oala în care vreți să faceți ciorba, se adaugă ceapa, usturoiul, morcovul şi semințele de chimen, în jur de un minut, ca să nu se ardă chimenul sau usturoiul.
3. Se adaugă piureul de roșii şi boiaua. Lăsați să fiarbă vreo 5 minute, timp în care trebuie să amestecați.
4. Se adaugă 3-4 căni de apă, în funcție de cât de groasă vreți să iasă supa, după care se adaugă lintea, deja scursă.
5. Se lasă la fiert 30-40 de minute, până încep să se omogenizeze toate ingredientele.
6. Se adaugă sarea şi piperul.
7. Se servește cu suc de lămâie ca să fie puțin mai acrișoară.
Poftă bună!