În anul 2003, jurnalista Ioana Jeler, redactor la Radio Fir şi „Monitorul de Someş”a făcut parte, alături de alţi opt ziarişti, din delegaţia oficială a Ministerului Apărării Naţionale în Irak şi Afganistan, pentru a se întâlni cu militarii români cantonaţi în cele două ţări şi pentru a participa la exerciţii demonstrative de antrenament şi simulări de lupte. Ioana s-a întors din această „expediţie”, teafără şi sănătoasă, îmbogăţită sufleteşte, aşa cum te întorci din orice călătorie care marchează o anumită etapă din viaţa ta. La vremea respectivă, în încheierea unei discuţii pe maginea celor văzute şi trăite de ea, am întrebat-o dacă îşi doreşte să se mai întoarcă acolo, în arşiţa deşertului. Fără să ezite, Ioana a spus: „Da, de câte ori aş avea ocazia. Da, pentru că este o experienţă mereu nouă, mereu copleşitoare, unică în felul ei”. Ocazia a venit acum, la început de an 2016.
Ioana Jeler se întoarce în Afganistan, unde va sta trei săptămâni în mijlocul militarilor Batalionului 811 Infanterie „Dragonii Transilvani” din Dej. De data aceasta, împreună cu Ioana este şi jurnalistul, Alex Prunean, tot din Dej şi de asemenea redactor la Rafio Fir.
Cei doi vor transmite ştiri şi reportaje de la faţa locului, atât pentru radioul dejean, cât şi pentru Someş TV şi dejulmeu.ro (Ioana) şi pentru Antena 1, Daily Motion şi dejeanul.ro (Alex). Alături de cei doi reporteri din Dej, la această deplasare mai participă încă doi jurnalişti, Robert Frunzescu din Sibiu şi Răzvan Marcu din Braşov, ambii fiind absolvenţii unui „Curs pentru jurnaliştii care transmit din zone de conflict”, organizat de Ministerul Apărării Naţionale.
Potrivit programului avizat de MApN, cei patru ziarişti vor pleca spre Kandahar azi, 18 ianuarie, cu o aeronavă militară ce transportă echipamente şi materiale pentru militarii români. Zborul care va dura aproximativ 12 ore, prevede două escale cu o durată neprecizată, la Baku şi Kabul, după care jurnaliştii vor intra în ritmul şi programul bazei infanteriştilor dejeni. Deşi „deplasarea se face pe propria răspundere şi a instituţiei de presă” pe care o reprezintă, după cum a specificat Alex Prunean, dat fiind „regimul special” de care se bucură regiunea, jurnaliştii se vor supun aceluiași regim restrictiv în privinţa mobilităţii pe teren ca şi militarii. Cei doi dejeni au mai precizat că cererea lor privind deplasarea în fief-ul Dragonilor Transilvani din Afganistan, a fost depusă anul trecut în iulie la MapN, iar aprobarea a sosit la începutul lui ianuarie. La această aprobare s-au adăugat şi acreditările din partea Armatei Afganistanului şi a celei NATO. Emoţiile, surescitarea provocată de zbor şi tot restul, s-au adăugat de la sine… Totuşi, acordând credit devizei „dragonilor”, că „norocul este de partea celor curajoşi”(Audaces Fortuna Juvat), este limpede că, dincolo de emoţii, cei patru gazetari sunt suficient de temerari pentru a porni la un drum lung şi palpitant atât pe plan uman, cât şi profesional. Iar norocul, îi va însoţi cu certitudine, pentru a se întoarce cu bine, acasă.
Reamintim că cei 420 de militari ai Batalionului 811 Infanterie “Dragonii Transilvani” din Dej au primit ordinul de plecare în teatrul de operaţii Afganistan, în 30 iulie 2015. Plecarea infanteriştilor dejeni în Afganistan s-a făcut eşalonat, iar durata misiunii este de 6 luni.
Până în prezent, acţiunile militarilor dejeni au decurs conform planificărilor. Principala activitate pe care militarii români din batalionul de protecţie a Forţei o desfăşoară zilnic aici, în Afganistan, este patrula. Fie că are drept scop securizarea ariei de responsabilitate, escorta unui reprezentant al structurilor de conducere la întâlniri cu liderii afgani sau însoţirea militarilor din structurile Armatei Naţionale Afgane sau a Poliţiei Afgane în acţiuni de distribuire de materiale şi sprijin pentru populaţia locală, ieşirea în aria de responsabilitate a „Dragonilor” a fost una continuă, de la începutul misiunii şi până acum. În plus, fiecare nouă atribuţie şi mijloc tehnic primit a fost însoţit de cursuri, aşa că, pe lângă misiunile zilnice, „Dragonii” îşi dedică o parte din timpul lor, acumulării de noi cunoştinţe şi perfecţionării acestora.
Misiunea în Afganistan nu este însă prima de acest gen pentru militarii dejeni. În 2003, Batalionul 811 Infanterie Dej a îndeplinit cu succes în Irak misiunea de „Stabilizare şi reconstrucţie a Irakului – Faza a IV-a”, fiind astfel, primul batalion din ţară care a desfăşurat misiuni pe teritoriul Irakului. În 2007 “dragonii transilvani” au primit o nouă misiune în Irak, iar în 2010 au fost dislocaţi în teatrul de operaţii din Afganistan. Contactul cu misiunea din zona Bazei Aeriene Kandahar a fost unul treptat, militarii dejeni preluând atât aria de operaţii, cât şi misiunea pe parcursul mai multor săptămâni în care s-au familiarizat cu situaţia din teren şi cu noutăţile tehnice şi capacităţile operaţionale puse la dispoziţie de partenerul american în cadrul comandamentului mixt româno-american Task Force „Polar Bears-Dragons”.
Batalionul 811 Infanterie “Dragonii Transilvani” este o unitate tactică luptătoare, operaţionalizată din timp de pace, capabilă să reacţioneze imediat împotriva ameninţărilor directe la adresa securităţii şi apărării naţionale oriunde pe teritoriul ţării. În timp de pace, în situaţii de criză şi de război este subordonată Brigăzii 81 Mecanizată.
M. V.