Realizările Arhiepiscopiei Clujului pe 2015 și planuri de viitor

Realizările Arhiepiscopiei Clujului pe 2015 și planuri de viitor

La sediul Arhiepiscopiei Clujului au avut loc sâmbătă, 23 ianuarie 2016, ședințele Consiliului și Adunării Eparhiale. Acestea au fost prezidate de ÎPS Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei.

1

Consiliul Eparhial s-a reunit de la ora 8:00, în sala de ședințe a reședinței mitropolitane, unde consilierii eparhiali au prezentat pe larg activitatea fiecărui sector pe anul 2015.

2-8 5-5

Îninte de lucrările Adunării Eparhiale, în Paraclisul Seminarului Teologic, s-a oficiat un Te-Deum, în prezenta Înaltpreasfițitului Părinte Andrei, a Preasfințitului Vasile Someșanul și a membrilor Adunării Eparhiale. În deschiderea ședinței adunării eparhiale, ce a avut loc în Aula Nicolae Ivan, Mitropolitul Clujului a susținut un cuvânt de învățătură unde a subliniat faptul că Biserica este comunitatea celor chemați la mântuire.

8-4 3

Au fost prezentate pe urmă realizările Eparhiei Clujului din anul 2015, pe plan pastoral misionar, social, cultural și economic. Unul din principalele evenimente organizate de Arhiepiscopia Clujului a fost Întâlnirea tinerilor ortodocși din Europa, ce a avut loc în luna septembrie, în prezența Preafericitului Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

2 4

Pe lângă consilierii eparhiali, parinții protopopi, conducătorii școlilor teologice, au luat parte la ședință și membrii Academiei Române din Cluj-Napoca, reprezentanții armatei și autoritățile locale din Cluj și Bistrița.

Conform raportului, dat luni publicităţii, Arhiepiscopia Clujului, prin sectorul Misionar-social, are în derulare 40 de proiecte şi programe sociale, care acordă adăpost, hrană, îmbrăcăminte şi educaţie copiilor şi tinerilor, alină suferinţele celor bolnavi şi „dau speranţă acolo unde nu mai este”. Anul trecut au fost demarate patru noi proiecte sociale, şi anume: Serviciul de ambulanță „Filantropia Ortodoxă” din Bistriţa; Centrul rezidenţial pentru vârstnici din localitatea Maieru; Brutăria „Artos” din Popeşti, ca structură de economie socială; o casă în localitatea Pădureni, construită pentru trei copii orfani.
În 2015 au fost acordate ajutoare financiare în valoare totală de 606.046 lei, din care: suma de 120.776 lei (în special persoanelor cu nevoi medicale), din „Fondul Filantropia”; din proiectul „Cutia Milei pentru săraci” – suma de 230.270 lei şi suma de 255.000 lei, rezultată în urma colectei organizate pentru victimele incendiului din Clubul „Colectiv” (un număr de 51 de răniţi în această tragedie au primit direct din partea Arhiepiscopiei suma de 5000 de lei). La acestea se adaugă şi sumele din Fondul Central Misionar şi Fondul de întrajutorare pastorală, în valoare de 286.600 de lei, din care au fost ajutaţi preoţii lipsiţi de posibilităţi materiale – relevă raportul, conform unui comunicat al Arhiepiscopiei Clujului, remis presei.

„Evenimentul anului în Arhiepiscopia Clujului a fost Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi din Europa, care a avut loc între 4 şi 7 septembrie 2015. Întâlnirea a fost o premieră pentru întreaga lume Ortodoxă, care a avut, astfel, oportunitatea de a-şi afirma deschiderea ei universală şi ecumenică. La această întâlnire au participat peste 6100 de tineri ortodocşi din ţară, din Republica Moldova şi din diaspora românească, dar şi tineri ortodocşi din 17 ţări din Europa şi Orientul Mijlociu” – se precizează în comunicat.
În cadrul proiectelor pentru tineri, anul trecut, în 7 iulie, a fost inaugurat Centrul misionar de tineret „Ioan Bunea” din Sîngeorz Băi, cu o capacitate de 70 locuri de cazare, bibliotecă, o sală multifuncțională, săli de mese și cabinet medical, toate completate de spații de recreere, terenuri de sport și zone de relaxare. În primele cinci luni de activitate Centrul a găzduit tabere şi întâlniri la care au participat peste 1.750 de tineri.
Conform raportului, anul trecut au fost organizate 16 tabere pentru copii şi tineri, cu peste 1.200 de participanţi. La Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca a fost inaugurată capela „Sfânta Muceniţă Ecaterina”, din cadrul extensiei gimnaziale, şi a fost continuat proiectul de dezvoltare şcolară, „care va ajunge în acest an la structura completă, cu toate cele trei cicluri de pregătire”. De asemeni, au fost începute lucrările la Centrul de tineret din Cîmpeneşti, iar în sprijinul celor studioşi, dar fără posibilităţi financiare, Fundaţia „Mitropolitul Bartolomeu” a oferit 35 de burse elevilor de liceu, studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor, în valoare totală de 80.400 de lei, la care se adaugă şi bursele în valoare de 30.000 de lei, acordate de Arhiepiscopie.

Bilant-arhiepiscopie-1

În anul 2015, în Arhiepiscopia Clujului erau în construcţie 79 de biserici şi edificii bisericeşti, în diferite stadii, de la fundaţie pînă la pictură, şi au fost sfinţite sau resfinţite 14 biserici.
Pentru 2016, Arhiepiscopia Clujului îşi propune inaugurarea primului cămin din cadrul Campusului Teologic „Nicolae Ivan”; continuarea lucrărilor la mozaicul din Catedrală; demararea lucrărilor la Centrul Misionar Social „Sfântul Apostol Andrei” din Cluj; demararea lucrărilor la Căminul de bătrâni din Cluj – Făget; inaugurarea Centrului socio-educaţional din Gilău şi darea în folosinţă a caselor de tip familial de la Mănăstirea Floreşti.

www.mitropolia-clujului.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*