Weekend activ pentru Organizația Femeilor Liberale din Dej

Weekend activ pentru Organizația Femeilor Liberale din Dej

Pentru reprezentantele femeilor liberale din Dej, sfârşitul de săptămână a fost unul extrem de activ, prin participarea la două evenimente majore, organizate şi desfăşurate, una la Cluj şi alta la Iaşi.

OF PNL - violenta OF PNL

Astfel, vineri 22 ianuarie, o delegaţie a OFL Dej, formată din Violeta Mureşan, Mihaela Petrean, Delia Petruţ şi Narcisa Sighiartau (plus, consilierul PNL, Simion Buburuz), a participat la Cluj-Napoca, la o dezbatere despre violența domestică și legislaţia din România, care vine sau nu în sprijinul persoanele abuzate emoțional și fizic în cadrul familiei. Tema abordată sub titlul generic „Violența în familie, de la lege la realitate” s-a bucurat de participarea a peste 100 de persoane interesate, atât de modul în care pot fi oprite abuzurile, cât și de aspectele juridice legate de violența domestică, prea puţin cunoscute şi aplicate. Gazda evenimentului, a fost Bianca Deac, prim-vicepreşedinte OFL Cluj, iar dintre invitați au făcut parte: deputat PNL Lucia Varga, co-preşedinta PNL Cluj, Mihaela Suciu, consilierul județean Mariana Leș şi președinta TNL Cluj, Maria Forna.
În cadrul întâlnirii au avut intervenţii: Bianca Deac, iniţiatoarea acestei dezbateri; Cristina Cuibus, avocat în Baroul Cluj; Cerasela Liberg, psiholog; Cristina Tudor, președinte fondator Zonta Club Valea Prahovei; Lilia Mândru, Fundația „Prețuiește Viaţa” Bucureşti; Daniela Palade Teodorescu, redactor-şef al revistei „Avantaje”; Eleonora Pokola, președinta Asociației VIVAD şi autoarea primului testimonial de violență domestică din România; Simona Voicescu, preşedinta Asociaţiei „Necuvinte” Bucureşti şi Natalia Vozian, consultant naţional pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor şi fetelor, UN Women. Din partea OFL Cluj au mai luat cuvântul Ioana Avram şi Mihaela Suciu, copreşedinte OFL Cluj, doamna Suciu transmițând celor prezenţi şi mesajul doamnei Cristina Trăilă, copreşedinte OFPNL. Moderatori: conf. univ. dr. Paul Popovici de la Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir” și Bianca Deac.https://youtu.be/JHALxcByRC8

Dincolo de prezentarea de materiale documentare privind violenţa în familie, intervențiile specialiștilor au vizat, plecând de la aspecte teoretice, modalităti concrete de prevenire și combatere a violenţei domestice. Faptul că astfel de acțiuni atentează suplimentar asupra unor categorii de gen şi de vârstă (copii, femei şi bătrâni deopotrivă), considerate din start vulnerabile, ele duc şi la slăbirea corpului social în ansamblu, schimbând dramatic raporturile sociale ale individului cu cei din jurul său. Alcoolul, modelele greșite învăţate în familie, lipsa de educație şi abondonul școlar, promiscuitatea, precum şi lipsa de autoritate în anumite etape ale dezvoltării individului, sunt factori negativi, a căror combatere poate duce la o atenuare a fenomenului violenţei, din păcate tot mai des prezentat şi exacerbat de media care o exploatează. Tocmai de aceea „O astfel de dezbatere este oricând utilă. Violenţa domestică este o constantă a societății românești, şi înainte, şi după 89, iar noi, femeile liberale, nu putem sta pasive în fata acestei realităţi nedorite. De aceea, Organizaţiile Femeilor Liberale îşi propun ca, prin astfel de acțiuni, pe care intentionează să le organizeze periodic, inclusiv în mediul rural, să tragă nu doar un semnal de alarmă, ci şi să schimbe ceva. O societate sănătoasă este formată din oameni sănătoşi, care trăiesc în armonie şi se canalizează nu pe teamă, ca urmare a abuzului, ci pe solidaritate şi încredere în cel de alături“ – a fost declaraţia Violetei Mureşan, secretar general regional OFL, pe regiuneaNord-Vest şi copresedinte OFL Dej.

OFL2

Dezbaterea publică iniţiată de OFL Cluj a urmărit de asemenea, identificarea unor soluţii concrete din punct de vedere legislativ şi social, pentru îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă a victimelor violenţelor, dar şi pentru pedepsirea corectă a agresorilor şi, implicit, diminuarea şi descurajarea acestui fenomen. În acest sens, Bianca Deac, prim-vicepreşedinte OFL Cluj a precizat că: „Am inițiat această dezbatere pentru a atrage atenția asupra gravității unei componente mai puțin vizibile a violenței în familie, respectiv violența emoțională, la care sunt supuse foarte multe femei din România. În fața acestor traume, victimele sunt practic fără apărare, deoarece nici legislația în vigoare, nici autoritățile, nu pot pedepsi corespunzător astfel de forme de violență. Invitații noștrii au răspuns întrebărilor vitale în ceea ce privește abordarea acestui subiect delicat pentru societatea românească: cum sunt stabilite victimele violenței emoționale, când este și când nu violenta psihologica, ce fac instituțiile statului pentru pedepsirea agresorilor în astfel de cazuri, ce modificări legislative sunt necesare pentru prevenirea și combaterea acestui tip de abuz. În perioada următoare ne vom împărți în grupuri de lucru care să implice toți factorii interesați de această problemă atât de spinoasă nu numai pentru România ci și pentru Europa.

OFL3

În concluzie, violenta nu este un răspuns, în niciuna dintre situațiile cu care ne confruntăm, iar frica şi ura nu construiesc nimic, ci dimpotrivă, ne fac mai slabi şi ne dezechilibrează. Or, aceasta este mesajul cel mai important pe care l-au transmis participantele prezente la dezbaterea de la Cluj.

pnlo OFL4

De la Cluj, copreşedinta OFL Dej, Violeta Mureşan a plecat la Iaşi – împreună cu Mihaela Suciu, co-președinta PNL Cluj şi Melinda Alexandru, copreşedintă OFL Dej şi consilier municipal – unde, sâmbătă s-a desfăşurat întâlnirea Regională Nord- Est a Organizației Femeilor Liberale: „Reprezentarea de gen în politică”. Un eveniment de anvergură la care au participat şi Alina Gorghiu şi Vasile Blaga. Tot sâmbătă, cei doi copreşedinţi ai PNL au luat parte la reuniunea Biroului Permanent Naţional al Organizaţiei de Tineret a PNL.

10272607_811497205639056_1358551290998325415_o

Duminică dimineaţa, Vasile Blaga şi Alina Gorghiu au luat parte la validarea a 50 de candidaţi PNL pentru alegerile locale din 2016 şi, de asemenea, liberalii vor fi prezenţi la evenimentele organizate de autorităţile locale în Piaţa Unirii din Iaşi pentru a marca 157 de ani de la înfăptuirea Unirii Moldovei cu Ţara Românească. Eveniment la care şi-au anunţat participarea preşedintele ţării, Klaus Iohannis şi premierul Dacian Cioloş.

unirea-mica-800x533

Potrivit primarului interimar Mihai Chirica, manifestările de la Iaşi vor începe cu onorul dat preşedintelui ţării, urmate de un ceremonial religios, depunerei de coroane şi tradiţionala Horă a Unirii. Programul festiv va mai cuprinde un concert de folclor susţinut de Grigore Leşe, Veta Biriş, Matilda Pascal Cojocăriţa, Cristian Pop şi Ştefan Pintilie şi se va încheia cu o retragere cu torţe pe traseul Piaţa Unirii – Palatul Culturii.

M.V.

Foto:cluj-am.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*