Parastas, la un an de la trecerea la cele veșnice a protopopului Teofil Herineanu

Parastas, la un an de la trecerea la cele veșnice a protopopului Teofil Herineanu

Familia, preoții și credincioșii din Municipiul Dej se vor ruga pentru sufletul părintelui Teofil Herineanu, fostul protopop al Dejului.

La împlinirea unui an de la mutarea sa în veșnicie, sâmbătă, 6 februarie 2016, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului va oficia o slujbă de pomenire. Parastasul va avea loc de la ora 10:00, în biserica Biserica ”Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” al parohiei Dej I.

herineanu Cel care timp de 37 de ani a condus destinele Protopopiatului Ortodox din Dej, preotul Teofil Herineanu, s-a născut la 17 iulie 1939 în Nușeni, judeţul Bistriţa-Năsăud. După ce a urmat cursurile Școlii Primare din Nușeni, iar mai apoi ale Școlii Elementare Beclean, a fost elev al Liceului de Băieți din Dej, pe care l-a absolvit în 1956. Între anii 1956-1962 a urmat cursurile Institutului Teologic de grad Universitar din Sibiu.
S-a căsătorit în 23 octombrie 1965 cu profesoara Maria Nedelea din Beclean, fiind hirotonit preot, în 28 noiembrie 1965, în Cluj-Napoca, de către Episcopul Teofil Herineanu. A fost casier al Episcopiei Vadului, Feleacului și Clujului, apoi preot în parohia Dej III (Valea Codorului-Viile Dejului) şi paroh al Parohiei Dej I. Din data de 1 martie 1978 şi până la 1 ianuarie 2015 pr. Teofil Herineanu s-a aflat la conducerea Protopopiatului Dej. A fost hirotesit sachelar, apoi iconom, la 17 octombrie 1971, stavrofor, în iulie 1982 și distins cu Crucea Patriarhală în data de 17 octombrie 1995.

În 2014, la 17 iulie, cu prilejul împlinirii vârstei de 75 de ani, protopopul Dejului a fost omagiat de credincioşii pe care i-a păstorit cu devotament şi înţelepciune de-a lungul anilor, de colegi, prieteni şi oficialităţile locale. Cu acest prilej, ÎPS Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului a participat la aniversarea Părintelui Teofil Herineanu, săvârșind o slujbă de Te-Deum în Biserica ”Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril”.
Om de o rară modestie, plin de evlavie şi model pentru preoţii protopopiatului dejean, părintele Teofil Herineanu s-a stins aşa cum a trăit, fără zgomot, senin, cu sentimentul unei vieţi împlinite. O viaţă dăruită lui Dumnezeu, dar şi semenilor săi.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*