În anul de învăţămînt 2014-2015, în şcolile din judeţul Cluj s-au consemnat circa 600 de fapte violente. Potrivit raportului anual cu privire la calitatea învăţămîntului, postat pe site-ul Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj, printre ”vedetele” acţiunilor violente săvârşite de elevi în incinta şcolilor sau în zona adiacentă a unităţilor de învăţământ preuniversitar, se numără lovirile (fără arme albe), ce deţin primul loc în topul acţiunilor ”ca-n filme” cu 97 de cazuri consemnate. Insultele grave, repetate, cu 96 de cazuri constatate şi distrugerea bunurilor şcolilor, cu 95 de cazuri aflate în ”inventar” completează ”crema faptelor de arme” săvârşite de elevii certaţi cu disciplina, din şcolile clujene, în cursul anului de învăţămînt 2014-2015.
Consumul de stupefiante (19 cazuri) şi de alcool (6 cazuri), completează tabloul consecinţelor teribilismului infantil, scăpat de sub control. La acestea se mai adaugă ameninţările repetate (62 de cazuri), instigările la violenţă (37 de cazuri), distrugerea bunurilor personale (9 cazuri), portul de arme albe în spaţiul şcolar (4 cazuri), tâlhăriile (6 cazuri), vătămarea corporală gravă şi şantajul (câte un caz consemnat).
Pe lângă ”reglările de conturi de uz intern”, elevii au mai căzut victime şi accidentelor rutiere. Din fericire, accidentele de circulaţie petrecute în apropierea unităţilor de învăţământ preuniversitar din judeţul Cluj, în anul şcolar 2014-2015, nu s-au soldat cu moartea vreunei victime. În schimb, accidentele care i-au avut drept protagonişti pe şcolari, în rolul victimelor, au avut urmări grave pentru 12 elevi cu vârste cuprinse între 6 şi 14 ani şi pentru alţi cinci elevi, cu vârste de peste 14 ani. Dintre victimele accidentelor de circulaţie care s-au ales cu răniri grave, 13 au fost băieţi şi patru fete.
În ceea ce priveşte apartenenţa pe sexe a protagoniştilor scenelor cu violenţă petrecute în incinta şcolilor din judeţul Cluj, în anul de învăţământ preuniversitar 2014-2015, deşi majoritatea ”superman-ilor” au aparţinut ”sexului tare”, nici fetele nu au stat cu mâinile în sân şi au ţinut aproape, la cele rele, de camarazii băieţi. Într-unul din cele mai ”spectaculoase” violenţe, şi anume la categoria ”ameninţărilor repetate”, fetele i-au depăşit pe băieţi: 41 de cazuri, faţă de numai 21 de autori de gen masculin. Fetele au echilibrat situaţia şi la consumul de stupefiante, unde se află aproape la egalitate cu reprezentanţii sexului masculin: din 19 cazuri, în nouă au fost depistate fete care consumau substanţe interzise, pentru a obţine ”iluzia unei călătorii în al nouălea cer”. În rest, băieţii, au dovedit că preferă să facă, nu să vorbească, şi de aceea s-au detaşat în campioni la proferarea de insulte (61 de băieţi, faţă de 35 de fete) şi la loviri (65 – 32).