Începând cu această lună certificatul de performanţă energetică trebuie să fie afişat, la loc vizibil publicului în cazul clădirilor de birouri, clădirilor de comerţ, hotelurilor şi restaurantelor, conform unui act normativ intrat în vigoare la 1 februarie. Până nu demult, certificatul era obligatoriu doar pentru proprietarii şi administratorii clădirilor de interes sau de utilitate publică. Amenda pentru nerespectarea obligaţiei va putea ajunge, din 28 februarie, până la 2.500 de lei.
Astfel din 1 februarie nu doar proprietarii şi administratorii clădirilor de interes şi de utilitate publică trebuie să afişeze, într-un loc accesibil şi vizibil publicului, certificatul de performanţă energetică, această obligaţie revine de-acum şi proprietarilor sau administratorilor clădirilor vizitate de public în mod frecvent.
„În scopul informării publice privind consumurile energetice în clădiri şi al mobilizării deţinătorilor acestora în promovarea acţiunilor privind creşterea performanţei energetice a clădirilor, certificatul se afişează la toate categoriile de clădiri de interes şi de utilitate publică, precum şi la cele prevăzute la art. 6 alin. (1) care sunt frecvent vizitate de public”, scrie în actul normativ.
Se face referire directă la clădirile de birouri, de comerţ, de învăţământ, spitale, hoteluri, restaurante, construcţii pentru activităţi sportive, precum şi orice alte tipuri de clădiri consumatoare de energie vizitate frecvent de public.
La momentul actual amenda pentru nerespectarea obligaţiei este cuprinsă între 500 şi 1.000 de lei, dar ordonanţa nr. 13/2016 prevede că aceasta va fi cuprinsă, din 28 februarie, între 1.250 şi 2.500 de lei.
Certificatul de performanţă energetică este un document în care se indică performanţa energetică a unei clădiri sau a unei unităţi de clădire, care cuprinde date cu privire la consumurile de energie din construcţie şi, dacă este cazul, recomandari pentru reducerea acestora. Noul act normativ instituie şi obligaţia deţinătorilor clădirilor publice de a pune în aplicare, în perioada de valabilitate a certificatului, măsurile recomandate incluse în acest document.
Pe de altă parte, conform legii, primarii localităţilor urbane cu peste 5.000 de locuitori trebuie să iniţieze planuri locale multianuale pentru creşterea numărului de clădiri noi şi existente cu consum de energie aproape egal cu zero.
De asemenea vânzarea sau închirierea clădirilor sau unităţilor de clădire nu se poate face în lipsa unui certificat de performanţă energetică, stabileşte Legea nr. 372/2005.