Guvernul a anunţat calendarul alegerilor locale ce vor avea loc peste trei luni. Alegerile încep pe 22 martie, atunci când vor fi desemnați președinții birourilor electorale de circumscripție și a locțiitorilor acestora.
Până pe 26 martie, fiecare candidat și partid trebuie să-și depună candidaturile. Pe 4 mai se va definitiva lista candidaților, după rezolvarea eventualelor contestații. Pe 6 mai va începe campania electorală propriu zisă. Pe 7 mai se vor stabili ordinea candidaților pe buletinele de vot, iar pe 26 mai se vor tipări buletinele. Tot pe 26 mai vor fi desemnați președinții birourilor electorale din fiecare secție de votare, iar pe 2 iunie se vor tipări listele electorale.
Campania electorală se va termina pe 4 iunie la ora 7.00, iar procesul de votare va începe pe 5 iunie de la ora 7.00 și va dura până la ora 21.00. Până la ora 00.00 va avea loc numărarea voturilor în secțiile de votare, iar pe 7 iunie vor fi validate mandatele noilor aleși locali.
UPDATE: Guvernul a aprobat astăzi, 10 februarie, numerotarea circumscripțiilor electorale județene, respectiv a municipiului București, aceasta urmând să se facă în mod similar cu numerotarea circumscripțiilor stabilită pentru alegerea Senatului și Camerei Deputaților, adică în ordinea alfabetică a județelor (ex. Circumscripția electorală nr. 1 — Alba, Circumscripția electorală nr. 2 — Arad etc), ultima — Circumscripția electorală nr. 42 fiind cea a municipiului București.
Un alt act normativ din pachetul adoptat stabilește modelul și condițiile de tipărire în cazul buletinului de vot.
„Pentru a facilita accesul alegătorilor la opțiunea de vot, va fi inserată o legendă, în prima parte interioară a buletinului de vot, ce va conține denumirile tuturor competitorilor electorali, numerele de ordine pe buletinul de vot, rezultate din tragerea la sorți a ordinii pe buletinul de vot, precum și paginile din buletinul de vot în care aceștia au fost înscriși”, mai precizează Guvernul.
De asemenea, Cabinetul Cioloș a adoptat și o serie de măsuri tehnice în vederea bunei organizări și desfășurări a alegerilor locale. Pentru coordonarea și urmărirea îndeplinirii sarcinilor, se va constitui Comisia tehnică centrală condusă de ministrul Afacerilor Interne, din care vor face parte reprezentanți ai tuturor instituțiilor publice cu atribuții în organizarea alegerilor, precum și ai AGERPRES, Societății Comerciale de Distribuție și Furnizare a Energiei Electrice — Electrica, Societății Române de Televiziune, Societății Române de Radiodifuziune.