Cornel Itu: Proiectul PNL privind prevenţia în sănătate este de un cinism înfiorător

Cornel Itu: Proiectul PNL privind prevenţia în sănătate este de un cinism înfiorător

Deputatul Cornel Itu a catalogat proiectul de lege al PNL privind introducerea unui program naţional de prevenţie în sănătate ca fiind „de un cinism înfiorător’’.

00081392_large

Potrivit declaraţiei publicate de Ziarul Făclia, parlamentarul social democrat arată că, PSD nu are cum să suţină acest demers legislativ, mai ales că pe de o parte merge pe principiul taxării duble iar pe de altă parte îi scoate din calcul pe cei cu posibilităţi financiare modeste.

„Propunerea legislativă a PNL privind introducerea unui program naţional de prevenţie în sănătate dezvăluie, prin prevederile ei, un mod de gândire lipsit de omenie. Acest proiect, care doreşte pedepsirea oamenilor care nu participă la programe de prevenţie, punându-i la plata tratamentului, mi se pare de un cinism înfiorător. Ca să născoceşti o astfel de lege trebuie să fii rupt de realitate, să nu înţelegi că o mare parte a populaţiei trăieşte în zona rurală, că sunt mulţi oameni simpli, în vârstă, care stau în zone destul de izolate, neavând posibilitatea de a frecventa cabinetele medicale decât în caz de urgenţă. Ce doreşte PNL? Să îi oblige pe aceşti oameni să îşi plătească tratamentul pentru cancer, diabet şi alte boli grave doar pentru că nu au participat la o campanie de prevenţie? E evident faptul că PNL are aplecare doar spre cei bogaţi şi conturează o politică ce îi scoate din calcul, fără nici un drept, pe cei cu posibilităţi modeste. Cetăţenii plătesc asigurări de sănătate tocmai pentru ca să beneficieze de servicii medicale oferite de stat. Proiectul propus de PNL merge pe principiul taxării duble. În mod indiscutabil, această propunere nu poate fi susţinută de PSD’’, arată Cornel Itu.

Deputaţii liberali Alina Gorghiu, Eugen Nicolăescu, Lucia Varga, Horia Cristian au depus la Parlament un proiect de lege privind activitatea de prevenţie în sănătate, care prevede că românii care refuză să participe la programele de prevenţie pot fi obligaţi să suporte, parţial sau total, costurile tratamentelor bolilor.

Potrivit proiectului de lege, care se află în dezbatere publică pînă la 1 martie, prevenţia se desfăşoară în baza unei politici şi a unei strategii pe termen mediu şi lung, materializate sub forma unui program naţional de prevenţie multianual, care are subprograme anuale.

http://goo.gl/UMPH5d

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*