Militarii Batalionului 811 Infanterie Protecţia Forţei „Dragonii Transilvani” Dej se află pe ultima sută de metri a misiunii din Teatrul de Operații din Afganistan. Primul zbor cu dragoni a ajuns astăzi în România, iar ultimii se vor întoarce acasă la începutul lunii martie.
Într-un interviu acordat în Afganistan, de către comandantul Dragonilor Transilvani, am aflat că militarii batalionului și-au atins toate obiectivele pe care și le-au propus, chiar dacă de multe ori au fost nevoiți să treacă prin amenințări, atacuri cu rachetă și multe ore petrecute în buncare.
”Misiunea a fost așa cum ne-am așteptat. În perioada de pregătire știam că Afganistanul se schimbă destul de repede și este un mediu operațional complex. Am reușit să ne atingem obiectivele pe care ni le-am propus, să atingem nivelul de coeziune, la nivelul subunităților, pe care ni l-am propus, iar cel mai important pentru noi în perioada de pregătire a fost să reușim să terminăm dislocarea batalionului din România în Teatrul de Operații din Afganistan, aici în baza Kandahar.
După ce am ajuns, batalionul a parcurs din nou o perioadă de pregătire deoarece sunt anumite echipamente pe care noi nu le avem în țară, în dotare, și a trebuit să ne familiarizăm cu acestea”, a precizat comandantul Batalionului 811 Infanterie Protecţia Forţei „Dragonii Transilvani” Dej, lt.col Adrian Costaru.
Dragonii au devenit familiari cu itinerariile de deplasare, cu zona de operații unde își desfășoară activitatea și au reușit să cunoască partenerii afgani. Față de alte misiuni, aceasta s-a desfășurat strict în parteneriat cu forțele de securitate afgane, sub denumirea de Resolute Support(instruirea, consilierea şi asistenţa forţelor şi instituţiilor de securitate afgane).
”Dacă ar fi să fac un bilanț, pot spune că până acum ne-am atins toate obiectivele pe care ni le-am propus. Pentru mine, cel mai important este ca la sfârșitul acestei perioade să mă întorc din nou în Garnizoana Dej și să pot raporta oficialului român că ne-am întors toți sănătoși acasă. Acesta este obiectivul fundamental pentru mine.
Nivelul de pregătire al batalionului în aceste aproximativ șase luni a crescut foarte mult. De exemplu, în țară nu puteam face operații aeriene, iar aici le-am putut face. Am acoperit practic toate zonele pe care care nu le puteam acoperi până acum terestru”, mai spune lt.col. Adrian Costaru.
Comandantul Dragonilor Transilvani nu se află la prima misiune într-un teatru de operații, însă este pentru prima dată când conduce un batalion. Deși, până în prezent, militarii și-au îndeplinit cu succes misiunile, comandantul spune că pentru el cel mai important este să-și aducă toți oamenii acasă.
”Cred că până în prezent am reușit să-mi îndeplinesc obiectivele care mi le-am propus pentru această funcție. A fost și pentru mine o experiență nouă, pentru că este prima de acest gen. Nu am mai fost comandant de batalion și este destul de greu pentru că înapoia ta sunt cei 419 oameni de care trebuie să ai grijă permanent. Cel mai important pentru un comandant este să-și aducă toți oamenii acasă. A fost greu dar în același timp și ușor. Marea majoritate a militarilor au acumulat experiență în alte misiuni, pentru că mai mult de 80% din personalul batalionului a mai fost dislocat, dacă nu în Afganistan, în alte teatre de operații cum ar fi Kosovo, Irak sau Bosnia.
Chiar am auzit afirmații din partea partenerilor americani că au sentimentul că lucrează practic cu militari din aceași armată, diferența doar că purtăm altă uniformă.
Eu mă aflu la cea de-a patra misiune. Anterior, în anul 2002, am fost dislocat în Teatrul de Operații din Kosovo ca și comandant de pluton; în 2003 am participat la misiunea din Afganistan din Kandahar ca și comandant de companie; în 2010 tot în Afganistan, dar de această dată în provincia Zabul, ofițer. Nu știu dacă aș putea face comparație între anul 2003 și situația care este acum. În acea perioadă nici nu exista o armată afgană și nu exista o structură de poliție. La această dată, armata afgană este constituită, este dotată, pregătită corespunzător și sunt parteneri de încredere. Nu am avut nicio emoție în a coopera cu aceste forțe de escuritate afgane.
În 2003 tehnica era integral românească, iar mijloacele erau mult mai puține. Este normal ca aceste capabilități în timp să evolueze. Faptul că tehnica a evoluat ajută moralul subunităților și ne dă mai multă încredere. Cred că definitoriu pentru noi a fost felul în care am demonstrat că știm să ne executăm misiunile. Cred că am impresionat prin gradul nostru de profesionalism de care am dat dovadă”, a mai precizat comandantul Dragonilor Transilvani.
Pentru că Afganistanul este o țară măcinată de războaie și lupte interne, nu de puține ori, militarii au fost expuși pericolelor. În cele aproximativ 6 luni, au întâlnit întreaga gamă de amenințări, începând de la dispozitive improvizate, mașini capcană și atacuri asupra patrulelor. Doar timpul va putea șterge sau atenua aceste imagini ale agresiunilor prin care au trebuit să treacă.
”Eu spun că am trecut cu bine peste aceste incidente, iar militarii respectivi au intrat într-un program de consiliere, a existat un program de reintegrare, iar câteva zile au fost scoși din anumite misiuni. La această dată pot spune că moralul batalionului este unul foarte ridicat. Nu am avut și nu am semnale ca unii militari să aibă traume după aceste acțiuni.
Referitor la stresul psihologic care există aici, le spuneam și în țară, le-am spus și aici, că nu se poate ca un militar să aibă un psihic puternic fără un fizic puternic. Aici sunt foarte multe spații de recreere, iar militarii fac foarte mult sport.
Trebuie să recunosc că au fost și situații grele. Au fost din păcate și decese ale unor membrii ale familiilor, au fost și momente în care oamenii au avut nevoie de consiliere și chiar dacă intervine specialistul, uneori simt nevoia să discute direct cu comandantul. Le-am spus de la început că 24 de ore din 24, fiecare om din acest batalion trebuie să fie disponibil pentru cel din stânga, din dreapta sau dinaintea sa.
Am avut la începutul lunii decembrie un atac foarte complex, cel mai mare asupra bazei din Kandahar. Din fericire nu am avut victime și nici pagube materiale. Chiar dacă baza este foarte bine securizată și avem foarte multe mijloace la îndemână, acești insurgenți sunt foarte adaptativi, foarte flexibili în gândire și la fel trebuie să fim și noi. De multe ori, mediul operațional de aici este foarte schimbător. Eu spun că până acum am reușit și de fiecare dată am putut contracara cam toate acțiunile la care a trebuit să facem față”, spune lt.col. Adrian Costaru.
Timpul s-a scurs printre misiuni, amenințări și o liniște aparentă, de multe ori, însă gândul fiecărui militar a fost acela de a se întoarce cu bine acasă, la familie, prieteni și la cei dragi.
”Cred că timpul e puțin diferit. Are o altă dimensiune aici. Sincer, nici nu știu cum a trecut această misiune.
Pentru cel care este acasă este mai greu pentru că niciodată nu știe exact ce se întâmplă aici, chiar dacă folosim legătura socială, chiar dacă zilnic fiecare militar discută cu membrii familiei.
Vreau să le mulțumesc încă o dată pentru tot timpul pe care ni l-au acordat, deoarece și familiile au contribuit la întărirea psihicului militarilor și îndeplinirea cu succes a tuturor misiunilor.
Și eu ca fiecare militar din batalion sunt nerabdător să ajung acasă, la familie și îmi doresc să reușesc să raportez în ultima zi misiune îndeplinită și toți oamenii acasă”, a spus în încheiere comandantul Batalionului 811 Infanterie Protecţia Forţei „Dragonii Transilvani” Dej, lt.col. Adrian Costaru.