Cu ocazia „Anului omagial al educației religioase a tineretului creștin ortodox şi Anul comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, precum şi al tipografilor bisericești“ în Patriarhia Română se desfăşoară Concursul național de creație „Biserica şi Școala din sufletul meu”.
Concursul se adresează elevilor din clasele I – XII, preoților și profesorilor de religie implicați în Programul catehetic „Hristos împărtășit copiilor” precum și celor care se ostenesc la catedră sau la amvonul Bisericii urmărind să educe copiii pentru a-și construi un viitor în care viața să fie trăită în deplinătatea ei.
În cadrul protopopiatului Dej s-au înscris la acest concurs toate parohiile din municipiul Dej, împreună cu școlile partenere, precum şi parohiile din zona Dej, împreună cu școlile gimnaziale din: Cuzdrioara, Cășeiu, Câțcău, Chiuiești, Rugășești şi Bobâlna. În ședințele lunare din ianuarie şi februarie, pr. Ioan Bolbos, responsabil de cateheză la nivelul protopopiatului a detaliat în prezenţa pr. protopop Ioan Buftea, tema concursului, dar şi modalitățile de abordare şi calendarul acestuia.
Concursul este deja în plină desfășurare, fiecare grupă pregătindu-și portofoliul cu lucrări încadrat în tema propusă, sub îndrumarea preotului şi a profesorului de religie.
La nivel de protopopiate, în perioada 1 – 10 aprilie 2016 va avea loc evaluarea și premierea celor mai bune 3 portofolii de lucrări, cele 3 echipe câștigătoare (premiile I, II și III), urmând să participe la concursul pe eparhie.
Faza pe eparhie a concursului va avea loc în intervalul 25 aprilie – 8 mai 2016, când vor fi evaluate și premiate cele mai bune 3 portofolii de lucrări la nivel de eparhie. Echipa care se va clasa pe locul I, va participa la faza națională a concursului.
La nivel național va fi premiată câte o echipă din fiecare eparhie – cea care a obținut Premiul I, reprezentată la ceremonia de premiere din 21 mai 2016 de preotul coordonator și de un copil.
Concursul naţional de creaţie „Biserica și Școala din sufletul meu” se încadrează în tipul de educaţie pentru dezvoltare personală, limbă şi comunicare, jurnalism creştin, artă, fotografie, religie, având ca scop creşterea aptitudinilor şi competenţelor sociale ale copiilor înscrişi în program. De asemenea, concursul permite identificarea elevilor cu aptitudini speciale, contribuind la cunoaşterea, afirmarea şi stimularea potenţialului social, artistic, plastic, teologic şi de comunicare al elevilor din clasele I-XII. În acelaşi timp, prezenţa copiilor şi adolescenţilor la activităţile adiacente concursului, permite o mai bună integrare în viaţa şcolară, prin reabilitarea socio-emoţională şi comportamentală a elevilor participanţi la programele catehetice şi asigurarea educaţiei morale de bază necesară fiecăruia dintre ei Nu în ultimul rând, constituie un factor important în prevenirea abandonului şcolar și a delincvenței juvenile.
Conceptul concursului va fi transmis tuturor eparhiilor din cuprinsul Patriarhiei Române de către Sectorul teologic-educațional fiind totodată publicat și pe prima pagină a site-ului www.patriarhia.ro.
M.V.