Elevii din 10 școli gimnaziale defavorizate vor învăța să aplice noțiunile teoretice acumulate la discipline precum matematică sau TIC, cu ajutorul unor echipamente și a unor materiale digitale elaborate conform metodei „învățare prin joc”, de către instituții de învățământ recunoscute la nivel internațional. Proiectul în cadrul căruia se va întâmpla acest lucru se numește ”Digitaliada” și va fi implementat în premieră în România de către Fundația Orange, în colaborare cu 4 ONG-uri, în cursul anului școlar 2016-2017.
În dezvoltarea proiectului Digitaliada, Fundația Orange s-a bazat pe un studiu realizat de GfK la nivel național, care este și primul studiu referitor la nivelul educației digitale în mediul rural românesc. Specialiștii au descoperit că 90% dintre școlile din satele și comunele românești sondate au un laboratot IT, dar numai în jumătate dintre acestea există acces la Internet. Deși există o conexiune la Internet în cazul a 95% dintre școlile analizate, se pare că aceasta este folosită în principal în scopuri administrative. De asemenea, chiar dacă în școli există de obicei computere, în 25% dintre acestea echipamentele nu sunt funcționale.
Alegerea celor 10 școli participante la pilot va fi făcută printr-o competiție deschisă la care se poate ȋnscrie orice unitate școlară cu ciclu gimnazial din mediul rural.
Școlile care vor participa în proiectul-pilot vor fi alese prin apel public, procesul de selecție fiind detaliat pe site-ul fundației Orange. Pe lângă acest proiect, fundația va mai organiza un concurs național, pentru a-i încuraja pe profesori și elevi să creeze ei înșiși conținut didactic digital, interactiv. Toate resursele dezvoltate vor putea fi accesate de profesori, elevi și publicul larg pe platforma online digitaliada.ro.
Competiția este deschisă ȋn intervalul 1 martie – 1 iulie 2016