Dulciurile nu sunt totdeauna duşmani ai sănătăţii! De exemplu, ciocolata neagră este – conform celor mai noi studii – un antioxidant redutabil. Încetineşte procesele de îmbătrânire şi previne apariţia unei sumedenii de boli
Termenul de ciocolată neagră se referă la toate sortimentele de ciocolată în care cacao (unt de cacao + pudra închisă la culoare) este minimum 70%, restul fiind constituit din zahăr, condimente, fragmente de fructe uscate etc. Acest tip de ciocolată conţine cantităţi foarte mari din câţiva nutrienţi esenţiali sănătăţii:
* fierul – este indispensabil pentru oxigenarea celulară, pentru forţa musculară şi buna funcţionare a creierului, iar o sută de grame de ciocolată conţin aproape 70% din necesarul zilnic de fier
* magneziul – normalizează tensiunea arterială, ajută la menţinerea echilibrului psiho-emoţional
* cuprul – contribuie la asimilarea fierului, ajută la menţinerea sănătăţii articulaţiilor şi a tendoanelor, la tinereţea pielii
* zincul şi seleniul – sunt agenţi antioxidanţi foarte puternici, stimulând sistemul imunitar şi ajutând la prevenirea cancerului, îmbunătăţind în acelaşi timp fertilitatea, la femei şi bărbaţi
* vitamina B12 – previne anemia, participă la procesul de reînnoire celulară, previne bolile măduvei spinării, protejează ficatul şi stimulează funcţia hepatică
* fibrele alimentare – mai mult de 11% din ciocolata neagră este formată din aceste substanţe nedigerabile, care încetinesc asimilarea zahărului, ceea ce ajută la prevenirea diabetului şi la scăderea trigliceridelor, la combaterea obezităţii şi a celulitei.
Un studiu realizat pe 470 de persoane în vârstă, desfăşurat pe o perioadă de 15 ani, a arătat că un consum sistematic de ciocolată neagră (excluzând ciocolata cu lapte sau albă), aduce după sine o scădere a riscului de infarct şi accident vascular de aproximativ 40%. Aceste rezultate surprinzător de bune se datorează efectului principiilor active din cacao asupra colesterolului, trigliceridelor şi a tensiunii arteriale, dar şi asupra psihicului. Pentru că psihicul este, în foarte multe cazuri, factorul determinant în apariţia accidentului vascular sau al infarctului, iar ciocolata are un efect extraordinar de potolire a emoţiilor.
Se pare că ciocolata neagră, alături de produsele apicole şi alimentele bogate în clorofilă, este cea mai bună hrană pentru creier. Spre deosebire de alte dulciuri, ea eliberează glucoza – supranumită hrana sistemului nervos – gradat, fără a produce crize de hiper- şi hipo-glicemie. În plus, flavonoidele din ciocolata neagră intensifică circulaţia sanguină în zona creierului, ceea ce permite o mai mare capacitate de efort intelectual, o concentrare mai bună. La persoanele în vârstă, consumul sistematic al ciocolatei negre încetineşte apariţia demenţei vasculare şi a Alzheimerului. De asemenea, îmbunătăţeşte memoria, precizia mişcărilor, fluenţa în vorbire. Pe lângă aceste avantaje pe termen lung, alcaloizii conţinuţi în cacao stimulează, pentru o durată de 1-2 ore, creierul, făcându-ne mai atenţi şi mai puţin somnolenţi.
Unii psihiatri consideră că ciocolata neagră este anti-depresivul cel mai la îndemână pentru omul zilelor noastre. Complexul de substanţe pe care îl conţine determină creierul să elibereze mai multă dopamină – o substanţă cu efect euforizant, care re-trezeşte optimismul şi entuziasmul. Apoi, s-a constatat că ciocolata neagră ne eliberează de inhibiţii, ajutându-ne să fim mai deschişi, comunicativi şi spontani. Efectele euforizante şi stimulente ale ciocolatei apar la doar 1-2 pătrăţele consumate, femeile fiind mai receptive la acest remediu decât bărbaţii.
Un studiu italian a constatat, chiar, că doar câteva pătrăţele de ciocolată neagră ajută la depăşirea frigidităţii, dându-le femeilor o dispoziţie relaxată, mult mai receptivă la plăcere. Efectul apare însă doar la ciocolata neagră, care conţine suficiente cantităţi dintr-o substanţă cu nume complicat (feniletil alanină), ce are acest efect stimulent asupra creierului. Ciocolata cu lapte, săracă în această substanţă, dar bogată în zahăr, moleşeşte creierul, inducând simple accese de foame, în locul stării de bună dispoziţie durabilă.
Precauţii şi contraindicaţii
Acest aliment are foarte puţine contraindicaţii, în raport cu celelalte dulciuri, dar va fi, totuşi, administrat cu prudenţă persoanelor hiperexcitabile, cu glicemia foarte ridicată, precum şi celor obeze. Principala grijă este să nu fie administrată în cantităţi prea mari, pentru că, dacă o pătrăţică savurată de 3 ori pe zi ne ajută să slăbim, două ciocolate consumate în 24 de ore ne îngraşă cu vreo sută de grame o dată.
Ciocolata neagră va fi administrată cu prudenţă, în litiaza cu oxalaţi, precum şi în afecţiunile inflamatorii ale articulaţiilor, întrucât le poate agrava.