Ciocolata neagră, prietena sănătăţii noastre!

Ciocolata neagră, prietena sănătăţii noastre!

Dulciurile nu sunt totdeauna duşmani ai sănătăţii! De exemplu, ciocolata neagră este – conform celor mai noi studii – un antioxidant redutabil. Încetineşte procesele de îmbătrânire şi previne apariţia unei sumedenii de boli

ciocolata-neagra

Termenul de ciocolată neagră se refe­ră la toate sortimentele de ciocolată în ca­re cacao (unt de cacao + pudra închisă la culoare) este minimum 70%, restul fiind constituit din zahăr, condimente, frag­­­mente de fructe uscate etc. Acest tip de ciocolată conţine cantităţi foarte mari din câţiva nutrienţi esenţiali sănătăţii:

* fierul – este indispensabil pentru oxi­­genarea celulară, pentru forţa muscu­lară şi buna funcţionare a creierului, iar o sută de grame de ciocolată conţin aproape 70% din necesarul zilnic de fier
* magneziul – normalizează tensiu­nea arterială, ajută la menţinerea echili­brului psiho-emoţional
* cuprul – contribuie la asimilarea fie­rului, ajută la menţinerea sănătăţii arti­cu­laţiilor şi a tendoanelor, la tinereţea pielii
* zincul şi seleniul – sunt agenţi antioxidanţi foar­te puternici, stimulând sistemul imu­nitar şi aju­tând la prevenirea cance­rului, îmbunătăţind în acelaşi timp fertilitatea, la femei şi bărbaţi
* vitamina B12 – previne anemia, participă la procesul de reînnoire celu­lară, previne bolile măduvei spinării, protejează ficatul şi stimulează funcţia hepatică
* fibrele alimentare – mai mult de 11% din ciocolata neagră este formată din aceste substanţe nedige­rabile, care încetinesc asimilarea za­hă­rului, ceea ce ajută la prevenirea diabetului şi la scă­derea trigliceri­delor, la combaterea obe­zităţii şi a celulitei.

Un studiu realizat pe 470 de persoane în vârstă, desfăşurat pe o perioadă de 15 ani, a arătat că un con­sum sistematic de ciocolată neagră (excluzând cio­co­lata cu lapte sau albă), aduce după sine o scădere a ris­cului de infarct şi accident vascular de aproximativ 40%. Aceste rezultate surprinzător de bune se dato­rea­ză efectului principiilor active din cacao asupra colesterolului, trigliceridelor şi a tensiunii arteriale, dar şi asupra psihicului. Pentru că psihicul este, în foarte multe cazuri, factorul determi­nant în apariţia accidentului vascular sau al infarctului, iar ciocolata are un efect extraordinar de potolire a emo­ţiilor.

Se pare că ciocolata neagră, alături de produsele apicole şi alimentele bogate în clorofilă, este cea mai bună hrană pentru creier. Spre deosebire de alte dul­ciuri, ea eliberează glucoza – supranumită hrana sis­temului nervos – gradat, fără a produce crize de hiper- şi hipo-glicemie. În plus, flavonoidele din ciocolata neagră intensifică circulaţia sanguină în zona creieru­lui, ceea ce permite o mai mare capacitate de efort intelectual, o concentrare mai bună. La persoanele în vârstă, consumul sistematic al ciocolatei negre înceti­neş­te apariţia demenţei vasculare şi a Alzheimerului. De asemenea, îmbunătăţeşte memoria, precizia miş­cărilor, fluenţa în vorbire. Pe lângă aceste avantaje pe termen lung, alcaloizii conţinuţi în cacao stimulează, pentru o durată de 1-2 ore, creierul, făcându-ne mai atenţi şi mai puţin somnolenţi.
 
ciocolataUnii psihiatri consideră că ciocolata neagră este anti-depresivul cel mai la îndemână pentru omul zi­lelor noastre. Complexul de substanţe pe care îl con­ţine determină creierul să elibereze mai multă dopa­mi­nă – o substanţă cu efect euforizant, care re-tre­zeşte optimismul şi entuziasmul. Apoi, s-a constatat că ciocolata neagră ne eliberează de inhibiţii, ajutân­du-ne să fim mai deschişi, comunicativi şi spontani. Efectele euforizante şi stimulente ale ciocolatei apar la doar 1-2 pătrăţele consumate, femeile fiind mai receptive la acest remediu decât bărbaţii.
Un studiu italian a constatat, chiar, că doar câteva pătrăţele de ciocolată neagră ajută la depăşirea frigi­dităţii, dându-le femeilor o dispoziţie relaxată, mult mai receptivă la plăcere. Efectul apare însă doar la ciocolata nea­gră, care conţine suficiente cantităţi din­tr-o substanţă cu nume complicat (fenil­etil alanină), ce are acest efect stimu­lent asupra creierului. Ciocola­ta cu lapte, săracă în această substanţă, dar bogată în zahăr, moleşeşte creierul, inducând simple accese de foame, în locul stării de bună dispoziţie durabilă.

Precauţii şi contraindicaţii

Acest aliment are foarte puţine contraindicaţii, în raport cu celelalte dulciuri, dar va fi, totuşi, adminis­trat cu prudenţă persoanelor hiperexcitabile, cu glicemia foarte ridicată, precum şi celor obeze. Prin­cipala grijă este să nu fie administrată în cantităţi prea mari, pentru că, dacă o pătrăţică savurată de 3 ori pe zi ne ajută să slăbim, două ciocolate consumate în 24 de ore ne îngraşă cu vreo sută de grame o dată.
Ciocolata neagră va fi administrată cu prudenţă, în litiaza cu oxalaţi, precum şi în afecţiunile infla­ma­torii ale articulaţiilor, întrucât le poate agrava.

Formula As

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*