Sarea este ingredientul universal pentru asezonare, folosită pentru intensificarea aromelor atât în mâncărurile condimentate cât şi la dulciuri. Romanii foloseau sarea ca monedă de schimb, cuvântul “salariu” venind de la latinescul “salarium”, deoarece legiunile romane îşi primeau solda şi sub formă de bulgări de sare.
Dar sarea cu plante are un efect în plus: aroma. Secretul? Înlocuiţi legumele, precum ţelina şi usturoiul, cu plante mediteraneene şi folosiţi mojarul, pentru că mărunţindu-le astfel, moleculele de sare se combină cu parfumul plantelor.
Ingrediente (pentru 500 g de sare cu plante): 400 g sare de mare, 20 g oregano uscat, 20 g cimbru uscat, 20 g busuioc uscat, 10 g mărar uscat, 10 g măghiran uscat, 10 g boabe de piper (negru, roşu, alb, la alegere).
Mod de preparare:
* Se zdrobesc boabele de piper într-un mojar, se mărunţesc plantele între palme şi se amestecă toate cu sarea.
* Se pisează amestecul – puţin câte puţin – în mojar, pentru ca aromele plantelor să se lege bine cu sarea, care astfel va avea o culoare verzuie.
* Se pune sarea în borcane mici şi se închide etanş.
Pentru o sare şi mai colorată
Împreună cu plantele, puteţi mărunţi şi petale de flori frumos colorate – de pildă, de gălbenele şi de albăstrele, şi sarea dvs. verzuie va avea şi punctuleţe portocalii şi albastre.