În 2009, un studiu realizat la solicitarea guvernului vorbește despre calitatea proastă a produselor livrate copiilor: cornul este „pâine goală”, iar calitatea lui variază de la proastă la, sub orice critică. Şi despre lapte se arată că ar trebui înlocuit şi cu alte produse lactate, pentru a varia meniul. Au trecut 7 ani de la realizarea studiului şi nimeni n-a mișcat un deget pentru a îmbunătăți situația.
Oricât de bună ar fi ideea programului, prost aplicată nu aduce nici un folos. În plus, calitatea submediocră a produselor îi îmbolnăveşte pe copii. Doar în ultimele două zile, mai multe zeci de elevi au ajuns la spital, în judeţele Galaţi şi Braşov, după ce au consumat lapte şi corn la şcoală.
Referindu-se la această situaţie, Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, a făcut, vineri, un apel către cadrele didactice să verifice produsele lactate şi de patiserie care sunt distribuite elevilor şi preşcolarilor, pentru a se evita cazurile de toxiinfecţie alimentară.
„Aici este responsabilitatea celor care verifică alimentul de a-şi face treaba. În plus, sigur, fac un apel la educatori, la profesori de a avea responsabilitate, de a avea grijă de copii şi, sigur, de a respecta regulile de igienă, dar, în ultimă instanţă, de a verifica alimentele pe care le distribuie”, a spus ministrul în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Bistriţa.
Despre cum sunt hrăniţi copiii cu alimente ieftine şi proaste sau despre Direcţiile Sanitare care au de fapt rolul să verifice calitatea produselor, nu s-a vorbit mai deloc.