A demarat campania „Neglijenţa, invitaţie deschisă la furt”

A demarat campania „Neglijenţa, invitaţie deschisă la furt”

Poliţia Română a lansat astăzi, 17 martie, campania „Neglijenţa, invitaţie deschisă la furt”, în scopul informării populaţiei cu privire la modalităţile de prevenire a furturilor din locuinţe. Campania se va desfăşura în perioada martie – septembrie 2016, la nivel naţional.

furt.din.locuinte

„Pentru fiecare cetăţean locuinţa este spaţiul în care se simte în siguranţă şi orice pătrundere neautorizată generează o stare de disconfort, de multe ori fără o legătură directă cu prejudiciul de natură patrimonială cauzat, ci cu însăşi încălcarea acestui spaţiu intim de siguranţă personală. Deşi în ultimii ani tendinţa a fost una descrescătoare (de la 35.150 de furturi din locuinţe la nivel naţional în 2012, la 31.040 în 2013, apoi la 29.925 în 2014 şi la 28.442 în 2015), prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului rămâne una dintre priorităţile Poliţiei Române” – se precizează într-un comunicat al IGPR, remis presei.

Conform comunicatului, principalele condiţii care au favorizat furturile din locuinţe sînt reprezentate de: împrietenire – în 2.918 de cazuri (aproximativ 10%), uşă neasigurată  – în 3.617 de cazuri (15%), escaladare – în 1.868 de cazuri, multe dintre ele fiind urmare a ferestrelor lăsate deschise.

Campania „Neglijenţa, invitaţie deschisă la furt”, derulată în parteneriat cu Groupama Asigurări SA, îşi propune să aducă în atenţia cetăţenilor importanţa propriilor atitudini în reducerea riscului în ceea ce priveşte furturile din locuinţe.

Activităţile circumscrise acestei iniţiative vizează transmiterea de recomandări cu caracter preventiv, prin distribuirea unor materiale informativ-preventive. Pentru promovarea mesajelor campaniei au fost realizate 150.000 de flyere, adresate cetăţenilor, au fost tipărite 5.000 de afişe care vor fi distribuite asociaţiilor de proprietari din mediul urban şi expuse la avizierele blocurilor, la sediile unităţilor de poliţie, la intrările în centrele comerciale şi în alte locuri publice. Totodată, un clip video şi un spot audio vor fi promovate, pentru ca mesajele destinate prevenirii spargerilor de locuinţe să ajungă la cetăţeni. În premieră, pentru colaborarea dintre cei doi parteneri, va fi realizat un site web dedicat exclusiv campaniei, respectiv
www. prevenireafurturilor.ro – informează IGPR.

„Infractorii speculează neglijenţa locatarilor în a-şi securiza casa. De exemplu, aceştia profită de faptul că la unele apartamente situate la parter sau etajul unu ferestrele sînt lăsate deschise şi nesupravegheate. Un aspect foarte important al prevenirii furturilor din locuinţe este reprezentat de necesitatea adaptării măsurilor de siguranţă la tipul de locuinţă şi la valorile care trebuie protejate” – avertizează Poliţia Română.

De asemeni, Poliţia Română recomandă cetăţenilor să nu permită accesul în locuinţă celor care vin să-ţi prezinte diverse „promoţii”, în scop caritabil sau pentru sondaje de opinie.

„Dacă sună la uşă persoane ce pretind că reprezintă instituţii care oferă servicii publice (deratizare, instalaţii electrice, termice sau de gaz etc.), nu le lăsaţi să intre în casă decît după verificarea documentelor de identitate, respectiv a celor de serviciu şi dacă sînt însoţite de administratorul imobilului • Nu oferiţi informaţii necunoscuţilor despre bunurile pe care le deţineţi sau despre vecini, nici măcar celor care susţin că sînt reprezentanţii unor instituţii, dar nu pot face această dovadă • Evitaţi depozitarea la vedere, pe balcon, în faţa uşii de acces, a ambalajelor obiectelor de valoare pe care le-aţi achiziţionat • Nu comunicaţi date despre plecarea de acasă pentru o perioadă mai lungă în, convorbirile cu alte persoane sau pe reţele de socializare. Discutaţi aceste aspecte doar cu cei în care aeveţi încredere, care pot să vină zilnic să vă ridice corespondenţa şi să lase impresia de casă locuită • Nu postaţi pe site-urile de socializare imagini din care să reiasă că deţineţi în casă bunuri de valoare • Bijuteriile în cantităţi mari, banii, acţiunile sau alte valori trebuie păstrate în depozite bancare! Pentru efectuarea menajului sau a unor reparaţii apelaţi la firme autorizate • Achiziţionaţi sisteme de închidere/asigurare care să corespundă din punct de vedere al standardelor de securitate. Alegeţi încuietori care sînt prevăzute cu chei ce nu pot fi multiplicate uşor” – atenţionează Poliţia Română.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*