Inspectorii clujeni din cadrul Autorităţii Naţională pentru Protecţia Consumatorilor au dat amenzi de peste 440.000 de lei pentru nereguli descoperite în primele trei luni ale acestui an în unităţile de comercializare din judeţul Cluj, a anunţat ieri în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural Cluj, Ioana Katona, comisar şef adjunct în cadrul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Cluj.
Inspectorii clujeni din domeniul protecţiei consumatorului au verificat, în perioada 1 ianuarie- 18 martie, modul de respectare a conformităţii, calităţii, a condiţiilor de comercializare şi etichetare a alimentelor, condiţiile de respectare a prevederilor privind atestarea produselor tradiţionale, de respectare a prevederilor legale de transport alimente cu mijloace auto. De asemenea, în urma sesizărilor, s-au făcut verificări privind corpuri străine în produse, ambalaje deteriorate, produse expirate, neconcordanţă între preţul marcat şi cel de la raft. Astfel, pentru neregulile constatate în perioada menţionată au fost aplicate amenzi în valoare de 446.000 lei şi au fost oprite definitiv de la comercializare produse în valoare de 3900 lei. De asemenea, au fost retrase temporar de la comercializare produse în valoare de 62.000 lei şi s-au dat 23 de avertismente.
Meniuri din produse expirate
O altă prioritate a inspectorilor clujeni din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor a vizat modul în care sînt respectate normele legale în unităţile de alimentaţie publică. În acest sens au fost făcute controale în mai multe restaurante şi unităţi destinate servirii mesei, fiind constatate probleme legate de igiena în spaţiile de lucru, utilizarea la prepararea mîncărurilor de produse expirate şi liste de meniu cu deficienţe de informare. În acest context, au fost aplicate amenzi de 33.000 lei.
Ioana Katona, comisar şef adjunct în cadrul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Cluj a subliniat că în primele trei luni ale acestui an instituţia pe care o reprezintă a verificat şi modul în care se derulează programul laptele şi cornul în unităţile şcolare din judeţ. În acest sens au fost verificate 18 unităţi şcolare, fiind vizate aspecte legate de calitatea produselor, condiţiile de depozitare şi modul în care sînt distribuite.
Probleme de igienizare despistate de DSP Cluj în mai multe unităţi de alimentaţie publică
Reprezentanţii DSP Cluj au anunţat, la rîndul lor, că acţiunile întreprinse de această instituţie în vederea verificării modului în care sînt respectare normele de securitate alimentară au dus la amenzi în valoare de 5.300 lei. DSP Cluj a arătat că au fost efectuate 77 de controale la unităţi de producţie şi ambalare de produse non animală, unităţi de comerţ, unităţi de alimentaţi publică şi unităţi de alimentaţi colectivă. Printre deficienţele constatate s-au numărat neefectuarea activităţilor de igienizare, de dezinsecţie şi deratizare, lipsa inscripţionării pe etichete a tuturor aditivilor, lipsa efectuării de către personalul angajat a analizelor mdicale şi comercializare de produse alimentare expirate.
Reprezentanţii DSP Cluj au ţinut să semnalaze faptul că în timpul controalelor efectuate au notificat o alertă în cadrul Sistemului Rapid de Alertă pentru Alimentaţie Publică şi Furaje după ce au constatat migrare de plumb şi cadmiu la cănile din sticlă inscripţionate Kubek Lugano care au fost importante din China.
DSVSA Cluj: amenzi de 623.000 lei pentru nerguli în zona alimentaţiei publice
Ioan Oleleu, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Cluj a anunţat că specialiştii acestei instituţii au acţionat intens pentru a proteja sănătatea publică. Astfel, pe tot parcursul anului 2015 şi în primele trei luni ale anului 2016 au fost efectuate 6632 de controale, fiind aplicate 393 de sancţiuni în valoare de 623.000 lei. Totodată, s-a dispus interzicerea activităţii a zece unităţi şi s-au confiscate peste 56 de tone de produse.
Sursa: Ziarul Făclia