Lansare de carte la Chiuieşti: „Pintea Viteazul. Oşteanul de la Baia”

Lansare de carte la Chiuieşti: „Pintea Viteazul. Oşteanul de la Baia”

Elevii Şcolii Gimnaziale Chiuieşti, au participat vineri, 25 martie, la lansarea cărţii „Pintea Viteazul. Oşteanul de la Baia” al scriitorului basarabean Tudor Mihail, roman istoric reeditat de Editura „Maria Montessori” din Baia Mare, după volumul original publicat în 1962 la Editura Tineretului din Bucureşti.

chiuiesti2 chiuiesti3

O apariţie editorială necesară pentru a nu fi uitat de istorie nici Pintea Viteazul, dar nici autorul volumului lansat la Chiuieşti, un spaţiu geografic puternic legat de numele celebrului haiduc.
Născut la 25 februarie 1670 la Măgoaja (în prezent sat al comunei Chiuieşti), ca fiu al lui Cupşa Pintea şi Mălina, născută Costan, Grigore Pintea Viteazul „a ales calea cea mai accesibilă pe acele vremuri -haiducia- prin care a izbutit să strângă în juru-i o armată impresionantă de iobagi revoltaţi şi dornici de libertate”. Fiecare acţiune a lui Grigore Pintea Viteazul se încadra „într-un plan general de răscoală, care să garanteze o viaţă mai puţin câinoasă pentru majoritatea populaţiei, iobagi de diferite naţionalităţi” – arată autorul în postfaţa cărţii.

pintea-viteazul-osteanul-de-la-baia

„Pentru a scrie această carte, Tudor Mihail a făcut o cercetare foarte serioasă şi profundă, pentru că înainte de toate, Pintea Viteazul avea o ţinută de domn. Avea în permanenţă un soldat lângă el, care îi purta o manta şi îi purta sabia, iar când cobora de pe cal şi intra să discute cu autorităţile vremii, avea o ţinută de domn. Autorul cărţii a fost în Maramureş, a cercetat în Arhivele Statului de la Viena, a fost în Arhivele Statului de la Satu Mare, de la Baia Mare şi de la Budapesta, de unde a strâns date extrem de importante despre haiducul Pintea” – spune dr. Nicoară Mihali, cel care semnează prefaţa cărţii adăugând că: „Pintea Viteazul a devenit popular pentru că împărţea prada săracilor. El a reuşit să-şi adune oameni datorită măiestriei în arta militară şi diplomaţiei de care a dat dovadă. „El a controlat minele de la Baia Mare, Cavnic şi împrejurimi. Era un fel de demnitar trimis de austrieci ca să controleze minele, şi el era cel care pe de o parte lucra pentru austrieci, dar era şi haiduc. Istoria merge mai departe şi îl scoate şi a fi primul dublu-spion  al Imperiului Austriac. Un asemenea personaj nu are cum să nu rămână în istoria Transilvaniei. A trăit 33 de ani şi a activat în spaţiul Transilvaniei timp de 10 ani, între 1693 şi până în 1703, când este împuşcat în zona Turnul Măcelarilor cum se numeşte astăzi zona din Baia Mare”.

chiuiesti1 La lansarea romanului, care a avut loc la Căminul Cultural din Chiuieşti, elevii Şcolii Gimnaziale au interpretat sceneta „Pintea Viteazul, un haiduc peste veacuri”, sub îndrumarea profesorilor Georgiu Ioan şi Pocol Doina, ne-a transmis, prof. Giurgiu Radu-Florin, coordonator de proiecte şi programe educative la Şcoala Gimnazială Chiuieşti.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*