Cursuri de pregătire managerială pentru directorii şcolilor clujene

Cursuri de pregătire managerială pentru directorii şcolilor clujene

Directorii şcolilor din judeţul Cluj participă, de la sfîrşitul lunii martie, la un curs de formare managerială iniţiat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj.inspectorat_800x600

„În urma controalelor pe care le-am făcut în şcoli am identificat o problemă în ce priveşte pregătirea managerială a directorilor şi necesitatea unor cursuri de formare atît pentru directorii noi, cît şi pentru cei care au deja o anumită experienţă. Acesta este motivul pentru care am demarat un curs de pregătire a acestora, cu o durată de 20 de ore, la fiecare sfîrşit de săptămînă. Sînt cîte două grupe formate din 20-22 de directori, fiecare, şi care fac cursuri atît pe probleme manageriale, cît şi pe probleme de legislaţie, de mişcare de personal, de proiecte europene. Deoarece este extrem de important ca ei să ştie cum să se comporte în situaţii concrete, directorii participă şi la un curs de comunicare. Acest curs este extrem de util întrucît riscurile unor conflicte există, indiferent că e vorba de conflict cu alte cadre, conflict cu elevii sau conflict cu părinţii. Lucrurile astea se întîmplă, din păcate, din ce în ce mai des, şi atunci contează cum ei, directorii, ştiu să le gestioneze” – a declarat, pentru Ziarul Făclia, inspectorul şcolar general Valentin Cuibus.

Potrivit şefului IŞJ Cluj, directorii au primit, fiecare, şi cîte un ghid din care pot afla cum trebuie să se comporte şi să comunice în diferite situaţii identificate ca problematice, cu ocazia controalelor desfăşurate în şcoli. De asemeni, aceştia au ocazia să poarte discuţii cu cei care susţin cursurile, discuţii în cadrul cărora sînt analizate, punctual, diverse situaţii întîlnite într-o şcoală sau alta.

„Faptul că directorii de şcoli participă la cele 20 de ore ale cursului de formare, faptul că aceste cursuri oferă şi prilejul unor schimburi de experienţă între ei este cît se poate de benefic. Dacă participanţii de pînă acum la cursurile de formare au avut să ne reproşeze ceva, acel ceva este că aceste cursuri ar fi fost bine să fie demarate mai demult. Este adevărat, aşa şi este, dar acum, abia, a fost momentul în care am găsit resursele necesare şi am ajuns, totodată, la concluzia că este absolut obligatoriu să iniţiem un sistem de pregătire pentru directori, şi sistemul acesta de pregătire va trebui să fie unul permanent. De ce permanent? Pentru că lucrurile se schimbă, în sistem, atît de tare şi atît de repede, încît nu au nevoie de pregătire doar directorii noi, ci şi cei cu mulţi ani de experienţă, întrucît situaţia de acum este total diferită de situaţia din urmă cu cinci ani, şi cu atît mai diferită de cea de acum zece ani” – declară Cuibus.

Conform declaraţiei acestuia, cursurile cu directorii sînt susţinute de inspectori de diferite specialităţi din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj, dar şi de jurişti, economişti ş.a.m.d., de la IŞJ sau Casa Corpului Didactic. În funcţie de nevoile care vor fi identificate, se va apela, în viitor, şi la specialişti din afară.

Cursurile cu directorii se desfăşoară pe serii de cîte 20-22 de persoane, la sfîrşit de săptămînă, astfel ca, pînă la încheierea anului şcolar, să poată fi urmate de toţi cei aproximativ 200 de directori de şcoli din judeţ (mai puţin cei care sînt înaintea pensionării).

„Efectele, sau rezultatele acestor cursuri o să le vedem, aşa cum se întîmplă în tot ceea ce înseamnă învăţămînt, pe termen mediu şi lung. Dacă lucrurile se vor îmbunătăţi – şi eu am convingerea că se vor îmbunătăţi! -, înseamnă că va trebui să le permanentizăm. Cred că sîntem primii, dacă nu singurii din ţară care am pornit un astfel de program, care nu este finanţat pe fonduri europene” – a mai declarat Valentin Cuibus, precizînd, totodată, că proiectul se derulează în cadrul unui parteneriat între Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Consiliul Judeţean Cluj.

Sursa:ziarulfaclia.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*