Elevii din învățământul profesional ar putea beneficia de masă și cazare gratuite

Elevii din învățământul profesional ar putea beneficia de masă și cazare gratuite

Elevii înscriși în învățământul profesional și tehnic, cu durata de minimum 3 ani, ar putea beneficia de masă și cazare gratuite în căminele și internatele școlare, potrivit unui proiect de lege depus la Camera Deputaților de mai mulți senatori.

Propunerea legislativă pentru completarea art.12 din Legea nr.1/2011 a educaţiei naţionale a fost înregistrată la Camera Deputaților marți, 3 mai, fiind semnată de 52 de senatori.ucenici

Potrivit proiectului de lege, „elevii înscriși în învățământul profesional și tehnic, cu durata de minimum 3 ani, beneficiază de masă și cazare gratuite în căminele și internatele școlare. Acoperirea integrală a cheltuielilor pentru cazarea și masa acestora se asigură din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, aprobate anul prin legea bugetului de stat cu această destinație, la propunerea Ministerului Educației”.

Inițiatorii proiectului menționează în expunerea de motive că, „prin atragerea absolvenților clasei a opta pentru formare inițială prin școala profesională s-ar diminua considerabil abandonul școlar, care are drept consecințe șomajul, excluziunea socială și sărăcia”.

„Astfel, rata părăsirii timpurii a școlii în România (18,1% în 2014, față de media europeană de 11,2%) este una dintre cele mai ridicate din Europa, îndepărtându-ne de ținta națională de 11,3% pentru anul 2020. De asemenea, în ultima vreme, tot mai mulți agenți economici au dificultăți legate de asigurarea cu lucrători calificați, care pot fi formați prin școală profesională”, mai susțin parlamentarii â în expunerea de motive.

Actul normativ se va afla în consultare publică până pe 2 iunie.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*